Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DE LA "-" LA "+" INFINIT (R) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

12 Iulie 2012
Vizualizari: 2004
Comentează add

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a precizat că "în mod cert, ca să ai creştere economică trebuie să creezi locuri de muncă şi să îţi crească productivitatea".

Investiţiile, "marea problemă a creşterii economice"

paul-poterasi

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Foto: Reuters.

Investiţiile rămân în continuare marea problemă a creşterii economice, a declarat joi, la o masă rotundă pe teme economice, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu a precizat că "în mod cert, ca să ai creştere economică trebuie să creezi locuri de muncă şi să îţi crească productivitatea".
   
"De aici încep complicaţiile. În primul rând e nevoie de investiţii. E clar că România are o lipsă a economisirii şi ne trebuie capital străin. Am vrea să fie capital românesc, dar acest capital românesc din păcate a dispărut.

"Investiţiile interne sunt limitate şi nu avem mecanisme de a stimula prea mult economisirea sau acumularea, pentru că ar scădea consumul.

"Un om nu poate în acelaşi timp să crească şi rata economisirii şi rata consumului. Investiţiile, în continuare, rămân marea problemă a creşterii economice" a adăugat guvernatorul BNR.
   
Oficialul BNR a susţinut că România depinde în continuare de investiţii externe şi nu crede că ar putea fi atrase în continuare multe investiţii de portofoliu.
   
"Productivitatea şi crearea locurilor de muncă depind de investiţii. Investiţiile directe în sectoare neproductive cred că au ajuns la o limită.

"Pentru ca investiţiile să crească productivitatea unei ţări e nevoie de tehnologie şi există o supracapacitate de producţie în toate ţările emergente", a mai spus guvernatorul BNR.

Creşterea economică "nu trebuie făcută pe devalorizarea leului"

În opinia lui Mugur Isărescu, România nu este în situaţia de a putea stimula creşterea economică, bazată pe exporturi, prin devalorizarea leului.
     
"Nu degeaba plâng exportatorii. Lor le trebuie mai degrabă predictibilitate.

"Dacă vrei ca deprecierea să ducă la creştere economică prin exporturi trebuie să ţii cont şi de structura economiei.

"Nu văd această situaţie în România", a afirmat guvernatorul BNR.
   
Oficialul BNR a menţionat că ministerul finanţelor publice s-a finanţat în această perioadă în mare măsură din resurse externe, iar Banca Naţională a României a încercat să controleze variaţiile masei monetare fără a recurge la sterilizări, care sunt foarte costisitoare acum şi ar conduce la deficit cvasifiscal.

Mugur Isărescu a mai precizat că politica BNR de a menţine un curs "relativ de echilibru" a fost o abordare corectă, chiar dacă unii consideră cursul supraevaluat din cauza intervenţiilor BNR.

"Intervenţiile BNR pe piaţa valutară au respectat o regulă strictă, practic a fost vândut pe piaţă ceea ce a împrumutat ministerul finanţelor publice de pe pieţele externe pentru a finanţa deficitul guvernamental, a explicat guvernatorul BNR.

Pentru România, Banca Mondială şi-a redus estimările privind creşterea economică de la 1,5% la 1,2% în acest an şi de la 3% la 2,8% în 2013.

Cursul leului în raport cu moneda europeană euro a ajuns joi la 4,5252lei/euro, iar în raport cu moneda americană dolarul a ajuns la 3,7031 lei/USD. 


Etichete Mugur IsărescuBNRcreştere economicăleueurodevalorizareinvestiţiicurs

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live