Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO (continuare) Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Rusu

10 Ianuarie 2013
Vizualizari: 1691
Comentează add

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei spune la RRA că diferenţa plătită de consumatori este generată şi de investiţiile în energie regenerabilă.

Investiţiile în energie regenerabilă cresc preţul electricităţii

oana-rusu

Foto: Arhivă

Factura la energia electrică a crescut începând cu prima zi a anului, cu 6 procente, astfel încât în februaruie veţi plăti cu câţiva lei mai mult decât luna trecută.

Tot la energia electrică, începând din 1 iulie veţi plăti cu 10% mai mult, iar pană la sfârşitul anului, tot cu 10 procente va creşte şi factura la gazele naturale, cu o diferenţă de aproximativ 9 lei faţă de anul trecut.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Nicolae Havrileţ, a declarat la Radio România Actualităţi în emisiunea Matinal că diferenţa pe care consumatorii trebuie să o plătească în plus se datorează susţinerii investiţiilor în energia regenerabilă care se calculează şi se plăteşte pe aceeaşi factură cu preţul energiei electrice.

"Practic, când vorbim de mărirea preţului la energia electrică, ne referim la 6%, un preţ care a crescut datorită faptului că anumiţi producători de energie electrică, în special în domeniul hidro -  pentru că a fost secetă - dar şi în zona nucleară, au avut pierderi în anii precedenţi pentru că nu li s-au recunoscut anumite costuri de producţie, lucru pe care a trebuit să îl facem noi pentru că altfel unii dintre ei au intrat în insolvenţă, iar pentru alţii se prefigura aceeaşi soartă", a spus Nicolae Havrileţ.

Potrivit preşedintelui ANRDE, acest lucru a dus "la o creştere de de 3.5% în preţul final, un 1% - 1,2% a constituit o creştere tarife pentru activitatea Transelectricii, pentru transportatorul de energie elctrică, care are un rol fundamental în menţinerea siguranţei sistemului naţional şi care, de asemenea, în ultimii trei - patri ani de zile, nu a avut recalculate nici măcar la deducerea ratei de inflaţie şi un 1% a intrat din zona recalcularilor în cadrul celorlalţi operatori, furnizare şi distribuţie".

O singură ajustare de preţ la energie electrică în 2013

Într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, Nicolae Havrileţ, a precizat că anul acesta este prevăzută o singură ajustare de preţ la energia electrică la data de 1 iulie.

"Conform calendarului convenit cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, s-a stabilit ca în anul 2013 să avem o singură ajustare de preţ la energia electrică la data de 1 iulie, o cantitate de 10% din producţia de energie electrică din zona reglementată se va transfera în piaţa concurenţială, ceea ce ar însemna o ajustare de preţ de 1% - 2%, care ar însemna, un doi lei pe o perioadă de şase luni", a declarat Nicolae Havrileţ.

Tot în iulie vor creşte şi facturile la gaze naturale.

"Există o majorare de preţ la gazele naturale pentru consumatorii casnici de 8% în 1 iulie şi la 1 octombrie încă 2%", a spus preşedintele ANRDE.

Potrivit acestuia, preţul la gaze naturale creşte deoarece preţul gazului domestic este unul foarte mic faţă de preţul gazelor de import.

"Media preţului în piaţa europeană este de 500 de dolari, iar în România preţul mediu este de 140 de dolari, de aceea, în înţelegere cu instituţiile internaţionale, cu care guvernul României a semnat memorandumul şi scrisoarea de intenţie, s-a convenit să ajungem la o convergenţă a preţului, tocmai pentru ca să eliminăm speculaţiile care pot apărea la utilizatorii importanţi de gaze naturale şi, în special, cei care fac şi export de produse, la baza cărora este consumul de gaz, dar şi aici este prevăzută o protecţie socială în ceea ce priveşte susţinerea consumatorilor vulnerabili pentru plata facturii", a explicat Nicolae Havrileţ.

Potrivit calendarului convenit cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană preţul la energie electrică va creşte până în 2017, iar la gaze naturale până în 2018. 


Etichete gaze naturaleenergie electricămajorarepreţcalendarFMIBanca MondialăCE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live