Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Vineri, 04 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

26 Iulie 2014
Vizualizari: 1489
Comentează add

Canadienii de la Candu Energy au semnat un acord de cooperare cu firma China Nuclear Power Engineering pentru construcţia unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă.

Investiţie chineză la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

florin-lepadatu

 

Compania canadiană Candu Energy a semnat un acord de cooperare cu firma China Nuclear Power Engineering pentru construcţia unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă.

Documentul semnat joi la Vancouver, în Canada, vine ca urmare a unei scrisori de intenţie semnată de firma chineză şi Societatea Naţională Nuclearelectrica în luna noiembrie a anului trecut pentru investiţii în dezvoltarea a două noi reactoare la centrala de la Cernavodă.

Termenul pentru stabilirea în detaliu a proiectului este primăvara anului viitor.

În analiza lucrării tehnice, principalul obstacol era generat de tehnologia incompatibilă, chinezii folosind reactoare sub presiune răcite cu apă, în vreme ce la Cernavodă se utilizează apa grea, tehnologie canadiană Candu.

Astfel, prin cooperarea chinezo-canadiană, construcţia reactoarelor va deveni fezabilă.

Finanţarea va fi asigurată de partea chineză, ultima sumă vehiculată depăşind şase miliarde de euro.

La Centrala de la Cernavodă funcţionează deja două reactoare nucleare de tip Candu, care au intrat în funcţiune în 1996 şi 2007.

Acestea asigură împreună 18 procente din producţia de energie electrică a României, iar alte două reactoare ar dubla producţia de energie nucleară.

Vicepremierul Liviu Dragnea preciza recent că Banca Industrială şi Comercială a Chinei va finanţa proiectele convenite în urmă cu un an de premierul român şi cel chinez, primele investiţii urmând să aibă loc la Centrala de la Rovinari şi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

Ministrul dezvoltării regionale mai spunea că partea chineză şi-a exprimat intenţia de a susţine şi alte investiţii, respectiv în infrastructura feroviară şi realizarea trenului de mare viteză. 


Etichete CernavodăNuclearelectricareactoareinvestiţieCandu EnergyCentrala Nucleară de la CernavodăChina Nuclear Power Engineering

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live