Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Vineri, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

30 Iunie 2018
Vizualizari: 816
Comentează add

Ploile torenţiale şi furtunile au lovit puternic zona de nord a Moldovei şi au produs pagube în sute de gospodării.

Inundaţii în mai multe regiuni din ţară

radiojurnal

 Foto: ISU Botoșani.

-: A venit o apă şi a intrat în ogradă; până în casă a intrat. Beciul - nu mai zic... Pe aici a venit apa mare şi la vecinul, dincoace.


-: Dezastru. A intrat în casă la mama. Canalizarea este plină; ieşea în afară în loc să intre. La vecini, beciul este plin cu apă.


-: A plouat, a plouat tare.


-: Să zicem aşa o jumtate de oră, mai bine, torenţială, şi deodată a ieşit de nu aveai cum să te uiţi.


Realizator: Ploile torenţiale şi furtunile au lovit puternic zona de nord a Moldovei şi au produs pagube în sute de gospodării.

Unul dintre cele mai afectate judeţe este Neamţ, unde trei persoane, printre care şi un bebeluş, au fost salvate de pompieri din calea puhoaielor.

Evenimentul a avut loc în satul Gujmei din comuna Fărcaşa, unde corespondentul RRA Geanina Buftea a înregistrat aseară secvenţele pe care le-aţi ascultat.

Şi tot acolo, Ciprina Mitrea de la ISU Neamţ a dat amănunte despre amploarea fenomenelor meteo înregistrate.


Ciprian Mitrea: Aceste coduri portocalii au generat cantităţi mari de precipitaţii însoţite ulterior de scurgeri masive de ape de pe versanţi sub formă de torenţi, torenţi care au generat o acumulare de aluviuni pe drumuri naţionale, chiar judeţene şi comunale, torenţi care ne-au dat bătăi de cap în mod special în comuna Fărcaşa, în sensul că a părăsit albia clasică un pârâu şi, cu torentul aferent, s-a dus în curţile unor oameni. Prioritară pentru noi este siguranţa cetăţeanului, urmând ca ulterior, după ce înlăturăm aceste stări de pericol, să facem o evaluare a pagubelor.


Realizator: Puţin mai la nord, judeţul Botoşani se află, de asemenea, de ieri, sub avertizare cod portocaliu, iar pagubele înregistrate sunt însemnate.

Corespondentul RRA Gina Poenaru se află în legătură permanentă cu autorităţile locale, care monitorizează situaţia, şi ne dă amănunte acum în direct.


Reporter: Pompierii acţionează la foc continuu pentru a înlătura efectele vantului puternic şi al precipitaţiilor din ultimele două zile.

Salvatorii acţionează în această dimineaţă în comuna Dângeni, de exemplu, unde râul Jijia a ieşti din matcă şi a afectat şi ieri câteva case.

Pe timpul nopţii au fost prezenţi în oraşul Ştefăneşti pentru a degaja apa din 12 locuinţe inundate, iar ieri, în satul Drislea din comuna Troşeşti, unde un pârâu a inundat 40 de locuinţe.

Tot ieri, pompierii au salvat un bărbat de 58 de ani din Blândeşti care rămăsese captiv pe imaşul comunei, după ce râul Burla ieşit din matcă.


La Dispeceratul Integrat pentru Situaţii de Urgenţă au fost înregistrate sute de apeluri din partea cetăţenilor care au cerut ajutor.

Până acum, pompierii militari şi voluntari au intervenit pentru evacuarea din locuinţele inundate a 10 persoane, salvarea altor şapte, degajarea a 19 autoturisme blocate în trafic din cauza apei, evacuarea apei din 160 de case, anexe gospodăreşti, subsoluri ori beciuri şi înlăturarea a zeci arbori căzuţi pe carosabil sau peste maşini.

Sunt ajutaţi de sute de poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră.


Starea de alertă se menţine şi astăzi. Conform hidrologilor, pe râurile din judeţul Botoşani nivelurile sunt în creştere, cu depăşirea cotelor de atenţie pe râul Jijia la staţia hidrometrică Dorohoi.

Totodată, pe râurile Miletin şi Sitna din judeţul Botoşani s-au înregistrat creşteri de niveluri şi debite cu depăşiri ale cotelor de apărare, prognozate şi pentru râul Prut şi afluenţii săi. Pentru aceste cursuri de apă hidrologii au emis cod portocaliu de inundaţii până la ora 18:00 şi cod galben de inundaţii până mâine la ora 24:00.
*
Realizator: Ploile torenţiale care cad de ieri după-amiază au produs pagube şi în alte regiuni ale ţării - transmit corespondenţii şi studiourile teritoriale ale Radio România.


Reporter: Costi Dumăscu - Zeci de gospodării din municipiul Alba Iulia au fost inundate în urma unor ploi torenţiale.

În unele intersecţii apa a ajuns la 30 de centimetri, întrucât canalizarea nu a mai făcut faţă.

La Cluj-Napoca, mai multe străzi au fost inundate iar un copac a fost doborât, în zona Pieţei Someş, deşi aversa nu a durat mai mult de un sfert de oră. Şi în alte zone ale oraşului furtuna a rupt copaci şi a smuls acoperişurile de pe mai multe blocuri.


Şi la Târgu Mureş a plouat torenţial timp de o jumătate de oră. Mai multe străzi principale, în special cele care se intersectează cu străzi în pantă, s-au transformat în lacuri.


În judeţul Prahova, accesul către satul Poiana Mare, unde sunt 100 de gospodării cu circa 200 de persoane, nu mai este posibil cu maşinile, pentru că drumul comunal care făcea legătura cu satul învecinat s-a rupt.


În judeţul Braşov a fost inundat subsolul Spitalului Orăşenesc Zărneşti.


Pagube şi în judeţul Dâmboviţa, în cateva zeci de gospodării din Târgovişte, Moreni, Iedera, Aninoasa şi Valea Lungă. Subunităţi ale ISU au acţionat cu motopompe pentru a scoate apa din curţile şi casele inundate.
*
Realizator: Vremea rea va mai ţine cel puţin pană mâine dimineaţă, termen până la care este în vigoare un cod galben pentru cea mai mare parte a ţării. Mai mult, nordul Moldovei, Carpaţii Orientali şi Meridionali sunt până la noapte sunt sub o avertizare încă mai severă, de cod portocaliu.


Şi hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu de inundaţii pentru mai multe bazine hidrografice din nordul Olteniei şi al Munteniei, sudul Transilvaniei şi zona Moldovei, valabil până în această seară la ora 18:00.

Pentru anumite sectoare ale râurilor Tisa, Siret şi Prut, avertizarea este valabilă pană mâine la ora 12:00.

Pentru alte râuri din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, centrul Transilvaniei şi zona Maramureşului este cod galben de inundaţii, valabil până maine la miezul nopţii.


Etichete inundatiiploi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live