Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Interviu cu preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc

Interviu cu preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc. Foto: Arhivă/ rador.ro.

Articol de Radio România Actualităţi, 17 Aprilie 2020, 15:11

Interviu cu preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc

România, stare de urgenţă - Realizator: Ionuţ Dragu - Rămânem în siguranță acasă, în continuare, cu Radio România Actualități, cât şi cu un apel de la președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, care a făcut un apel către toate televiziunile și radiourile din România ca, în noaptea de Înviere, la miezul nopții, să transmite un mesaj comun. Declarația a fost făcută în plenul comun al Parlamentului, iar detalii aflăm chiar acum de la președintele interimar al Senatului, aflat în legătură directă cu noi. Bună ziua, domnule Cazanciuc!


Robert Cazanciuc: Ziua bună tuturor! Mulţuesc de invitaţie!


Realizator: Aveți susținerea colegilor din Parlament pentru început, în acest demers?


Robert Cazanciuc: Categoric. Am făcut acel apel public, după ce am văzut nevoia românilor de a fi solidari în această grea încercare prin care trecem cu toții, am văzut foarte multe inițiative, fiecare vrea să facă ceva, să contribuie cu ceva. Ideea mi-a venit mai degrabă văzând apelul unui om obişnuit care spunea: Haideţi să ieşim pe balcon cu o lumânare la 12:00 noaptea şi să cântăm împreună Hristos a înviat! Am făcut un apel de la tribuna Parlamentului către toţi cei care nu şi-au speranţa, credinţa că putem trece împreună către această grea încercare. Apelul era făcut către televiziuni, către radiouri, de a transmite toate, în acelaşi timp, dacă se poate, acelaşi mesaj. Ştiu că Patriarhia Română, de-acolo se vor transmite imagini în direct pe televiziuni, pe radiouri, cu slujba de Înviere, dar dacă toate televiziunile, toate radiourile ar putea să facă acest proiect comun în aşa fel încât la 12:00 noaptea, indiferent pe ce canal este obişnuit fiecare să asculte, am auzi acelaşi lucru, cred că ar fi o emoţie colectivă uriaşă, care ne-ar ajuta cu siguranţă să trecem cu bine peste acest moment. Cred că fiecare creştin a fost în noaptea de Înviere şi fiecare dintre noi a vibrat pur şi simplu atunci când toată lumea, în biserică, în jurul bisericii, a cântat împreună Hristos a înviat! Cum credeţi că ar fi ca o ţară întreagă să se comporte ca un cor, dacă vreţi, să cântăm cu toţii împreună 'Hristos a înviat!' ? Nu are cum acest lucru să nu aducă mai mult bine în casele tuturor şi dorinţa tuturor de a fi solidari în acest momente deosebite de importante. Sper ca acest lucru să se realizeze.


Realizator: Aţi primit un răspuns din partea colegilor din mass media?


Robert Cazanciuc: Am primit foarte multe întrebări în primul rând: la ce m-am gândit, ce am avut în vedere? Şi acum toată lumea încearcă să caute soluţii pentru ca această idee să se poată materializa. Am primit semnale bune din partea Bisericii, din partea multor ziarişti, oameni care pot să facă ceva. Sunt în continuare în legătură cu foarte mulţi oameni şi sper ca mâine, la 12:00 noaptea, indiferent unde ne aflăm fiecare, acasă, pe stradă la datorie, în spital la datorie, să putem să ne oprim pentru un minut din ceea ce facem şi să putem cânta cu toţii Hristos a înviat!'

Realizator: Domnule preşedinte Robert Cazanciuc, ieri, decretul preşedintelui Klaus Iohannis, pentru prelungirea stării de urgenţă cu 30 de zile, a fost adoptat în plenul celor două camere. Ce amendamente au propus social-democraţii?


Robert Cazanciuc: În această perioadă efortul este un efort comun pentru combaterea pandemiei, pentru revenirea la o viaţă normală. Toţi vrem să ne reluăm activitatea, toţi vrem să mergem la serviciu, la film, la biserică, toţi vrem să ne putem da mâna fără să ne fie teamă că suntem în pericol, iar pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie ca cele mai bune decizii să fie luate în această perioadă. Parlamentul a reafirmat faptul că în stare de urgenţă fiind, nu sunt neapărat în stare de război, şi faptul că sunt constrângeri nu înseamnă că trebuie să abrogăm ceea ce am câştigat cu sânge în1989 prin luptă în revoluţie, şi anume drepturi fundamentale. Toată lumea este de-acord ca măsurile să fie cât mai eficiente, dar nu trebuie să limităm mai mult decât este cazul drepturile fundamentale. Parlamentul, prin hotărârea adoptată ieri, pe lângă faptul că a încuviinţat, toată lumea a fost de-acord cu nevoia de a prelungi această stare de urgenţă, dar a reafirmat în acelaşi timp nevoia de a respecta drepturile fundamentale, nevoia de transparenţă în această perioadă - natura umană arată că şi în momentele de criză sunt unii care vor să profite şi noi am cerut, prin decizia de ieri, Curţii de Conturi să facă verificări la finalul acestei stări de urgenţă pentru ca toată lumea să vadă cum s-au cheltuit bani în aceste proceduri de combatere cât mai eficientă a pandemiei -, drepturi fundamentale care trebuie respectate şi nu trebuie restrânse mai mult decât este nevoie, transparenţă în decizii, pentru că toate lumea trebuie să vadă cine ia deciziile. S-au emis ordonanţe militare. Cred că e firesc ca fiecare român să ştie: 'Dom'le, uite, în comitetul de la Guvern sunt zece oameni. Aceasta este lista celor zece oameni în care romanii trebuie să aibă încredere că pot să ia cele mai bune măsuri'. Nu cred că trebuie să-i fie teamă nimănui care are conştiinţă curată, care ştie că a făcut eforturi pentru a fi eficient în această perioadă, de faptul că guvernul va trebui să vină în faţa Parlamentului să spună ce a făcut. Parlamentul a încuviinţat starea de urgenţă, dar a atras atenţia că acest lucru nu trebuie făcut în detrimentul calităţii democraţiei, că drepturile fundamentale pentru care românii au murit în '89 trebuie respectate cu sfinţenie. Şi vedeţi că românii ştiu să se comporte în această perioadă, respectă regulile, dar vor să fie trataţi cu aceeaşi măsură. Cred că asta este în momentul de faţă una dintre... pe lângă faptul că oamenii sunt îngrijoraţi de ceea ce-i aşteaptă din punct de vedere al sănătăţii şi mai ales economic în perioada următoare, vor să fie trataţi cu aceeaşi măsură. Dacă avem o regulă, să fie respectată de toată lumea, pentru că toată lumea, v-am zis, participă la acest efort comun şi nu e cazul să apară cineva care să profite de această stare de urgenţă.


Realizator: Parlamentul va solicita, din câte am înţeles, Executivului, pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare 7 zile or ori de câte ori este un necesar, un raport. Ce ar trebui să cuprindă


Robert Cazanciuc: Trebuie să arate foarte clar guvernul Parlamentului ce a făcut pentru combaterea eficientă a pandemiei, dacă are nevoie de sprijin din partea Parlamentului, şi sigur are nevoie de sprijin, pentru că anumite măsuri trebuie luate prin lege. Parlamentul a lucrat de la distanţă în această perioadă, când a fost nevoie s-a mobilizat în câteva ore, există mijloace electronice la îndemână. Există nevoia unei dezbateri în momentul de faţă. Guvernul poate să vină cu o idee bună, dar ea poate fi categoric îmbunătăţită. Parlamentul se poate mobiliza în foarte scurt timp. Săptămâna viitoare parlamentul va începe să lucreze într-un format restrâns, e adevărat, dar fizic, oamenii vor veni în Parlamentul României pentru ca, prin dezbatere, să găsim împreună cele mai bune soluţii. Nimeni nu are monopolul în soluţii.


Realizator: Şi la final vom vedea şi un raport complet?


Robert Cazanciuc: Categoric, la final vom vedea un raport complet al Guvernului...


Realizator: Când va fi prezentat?


Robert Cazanciuc: .. al guvernului şi al Curţii de Conturi, la finalul crizei. Să sperăm cât mai repede posibil.


Realizator: Va fi făcut public?


Robert Cazanciuc: Categoric, va fi făcut public. Va fi o dezbatere în Parlament asupra unui raport, dezbaterile vor fi publice. Evident, raportul va fi public.


Realizator: Domnule preşedinte interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, vă mulţumim pentru prezenţa la emisiune!


Robert Cazanciuc: Să avem cu toţii sărbători fericite şi să ne vedem cât mai repede posibil, la şcoală, în parc, la Parlament, acolo unde ne dorim fiecare!


Realizator: Şi, asta, în mare măsură, depinde de noi, de ceea ce vom face în perioada imediat următoare.

(RS)

Calculatoare pentru elevi și studenți
România 28 Martie 2024, 19:25

Calculatoare pentru elevi și studenți

Ajutorul este destinat copiilor și tinerilor cu venituri reduse, de cel mult 500 de lei pe membru de familie.

Calculatoare pentru elevi și studenți
17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă
România 28 Martie 2024, 17:35

17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă

Numărul împrumuturilor este destul de redus, la jumătate față de situația din 2021.

17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă
Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie
România 28 Martie 2024, 17:31

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie

Problemele au contribuit la producerea accidentului grav de circulație în care tânărul Iorgulescu a omorât un om, a mai spus...

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie
Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene
România 28 Martie 2024, 16:26

Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene

Pe Aeroportul Otopeni, cel mai mare din ţară, se reconfigurează porţile de control din Terminalul Plecări, iar la Ministerul...

Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene
Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de plafonare a RCA
România 28 Martie 2024, 16:19

Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de plafonare a RCA

Plafonarea era valabilă până la finalul acestei luni, dar acum ea se aplică până la 30 iunie 2024.

Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de plafonare a RCA
Autoritățile verifică o posibilă scurgere de gaze în zona localităţii Crişeni
România 28 Martie 2024, 16:15

Autoritățile verifică o posibilă scurgere de gaze în zona localităţii Crişeni

Primele probleme au fost semnalate de furnizorul local de gaz, care a alertat autoritățile și a anunțat că de vină nu este...

Autoritățile verifică o posibilă scurgere de gaze în zona localităţii Crişeni
Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile controlul judiciar pentru preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu
România 28 Martie 2024, 15:37

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile controlul judiciar pentru preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu

După ce a fost pus sub acuzare, Iulian Dumitrescu a anunţat că demisionează din toate funcţiile pe care le deţinea în PNL, şi...

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile controlul judiciar pentru preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu
Două cutremure slabe s-au produs în zona Moldovei
România 28 Martie 2024, 15:34

Două cutremure slabe s-au produs în zona Moldovei

Primul s-a înregistrat în judeţul Neamţ, la o adâncime de aproape 13 kilometri, iar cel de-al doilea în Bacău, la o adâncime...

Două cutremure slabe s-au produs în zona Moldovei