Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Interviu cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat

Premierul de la Chişinău vorbeşte de relaţiile cu România şi de speranţele legate de viitorul european al Republicii Moldova.

Interviu cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat
Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat.

Articol de Gabriel Bassarabescu, 02 Mai 2010, 11:06

Realizator: Domnule prim-ministru, cum vedeţi relaţiile acum, în 2010, dintre România şi Republica Moldova?

Vlad Filat: Ca fiind unele fireşti, aşa cum ar fi trebuit să fie toată această perioadă de timp. Mă refer în primul rând la cetăţenii din Republica Moldova, să beneficieze de dreptul la libera circulaţie şi de anumite avantaje sub aspect economic.

Realizator: Ce le-am putea spune celor ce se uită cu un ochi urât la o relaţie normală, omenească, dintre cele două ţări?

Vlad Filat: Nu doresc să pierd timpul în a le explica dânşilor ceea ce se petrece în relaţiile dintre România şi Republica Moldova. Eu doresc ca noi, prin ceea ce facem, să dăm vigoare, pe de o parte, şi să oferim rezultate palpabile pentru cetăţenii din Republica Moldova. Or, lucrurile, cum spuneam, merg anume în acest sens şi sunt absolut sigur că într-un viitor foarte apropiat cetăţenii din Republica Moldova vor beneficia din plin.

Realizator: Aveţi nouă consilieri din partea Uniunii Europene. Lucrurile se mişcă înspre bine, dar am simţit şi pe pielea noastră, după 50 de ani de comunism, o mare parte a populaţiei este, într-un fel sau altul, îndoctrinată. Va fi totuşi greu să-i convingeţi pe nişte oameni care, poate, sincer, aşa au fost formaţi.

Vlad Filat: Opţiunea europeană nu este doar a clasei politice care se află la guvernare. La ora actuală, opţiunea europeană este a cetăţenilor din Republica Moldova. Or, absoluta majoritate are o dorinţă foarte clară şi acest lucru ne ajută foarte mult. Trebuie să mai spunem probabil un lucru important, că acest proces de integrare europeană are loc în primul rând aici, în Republica Moldova, prin ceea ce realizăm noi cu sprijinul, este adevărat, al partenerilor noştri europeni. Însă reformele, ajustarea a tot ceea ce înseamnă funcţionarea statului la rigorile europene este prioritatea numărul unu.

Realizator: A fost 1 Mai, sunt şi nişte mişcări muncitoreşti. Totuşi, această sărbătoare a oamenilor muncii a fost confiscată de comunişti, deşi ea este americană, pornită în Chicago, în secolul XIX. În viitor, credeţi că se va putea sărbători un 1 Mai fără să fie furată această zi a oamenilor muncii de către comunişti?

Vlad Filat: Eu sunt primul ministru al Republicii Moldova şi dacă este să vorbim în calitate de preşedinte de partid atunci eu sunt de dreapta şi spre centru. Aveţi dreptate, această sărbătoare a oamenilor muncii, chiar dacă sună pentru unii straniu după atâţia ani, nu poate avea conotaţie politică şi, după cum observăm, în acest an manifestarea comună nu a avut loc la nivel de acţiuni partinice, dar împreună cu partenerii de dialog.

Realizator: În România sunt foarte mulţi oameni bogaţi, şi este bine că este aşa, dar paradoxul este altul: foarte mulţi oameni de stânga care spun că iubesc poporul, sunt alături de muncitorii săraci cu câteva milioane în mână, sunt cei mai bogaţi din România. Se întâmplă paradoxul ăsta şi în Republica Moldova?

Vlad Filat: Dacă este să privim realitatea, da, ceea ce nu se vede şi în declaraţiile de venit pe care le depun aceşti politici. Vedeţi, până la urmă nu cred că avuţia unuia sau altuia reprezintă o problemă. Problema o reprezintă atunci când în actul de guvernare nu este eficienţă sau nu este rezultatul care să se reflecte în calitatea vieţii omului. Dar, cum să spun, avem şi asemănări foarte multe.

Realizator: Şi în România, bănuiesc că şi în Republica Moldova sunt probleme foarte mari: depăşirea crizei. De aceste probleme pot profita, iarăşi spun, cei ce fac o propagandă agresivă comunistă. Mulţi oameni sinceri pot fi speriaţi. Este o problemă, cred, la fel de mare ca şi în România.

Vlad Filat: Este o problemă foarte grea, însă avantajul nostru este că avem de partea noastră prieteni. O spun foarte sincer, deoarece dacă vorbeam cu ceva timp în urmă, era greu să spun că FMI poate fi prieten cu un guvern. Este un parteneriat şi vreau să spun că este unul sincer. În acest sens avem tot instrumentarul necesar ca să facem faţă crizei. Mai mult ca atât, să implementăm acel program de reabilitare şi de relansare economică în Republica Moldova, şi vreau să vă spun că dau deja rezultate.

Avem o tendinţă clară de creştere economică, atestată pentru acest început de an. Eu sunt sigur că va fi continuitate în acest sens, avem parametri pozitivi la capitolul acumulări la bugetul de stat, deci urmează să insistăm. Mai mult ca atât, aşa, după cum cunoaşteţi, am primit un sprijin considerabil din partea partenerilor de dezvoltare.

Avem pentru perioada următoare de timp, care este de 3 ani şi jumătate, un ajutor în valoare de 2,6 miliarde de dolari, în care sunt şi acei bani care sunt oferiţi de guvernul de la Bucureşti. Vor viza proiecte foarte concrete, proiecte care în primul rând vor servi motoare de dezvoltare economică, iar în consecinţă acel venit necesar la buget, dar, în acelaşi rând, foarte important, deschiderea a cel puţin 100.000 de locuri noi de muncă.


Realizator: Televiziunile publice din România şi din Republica Moldova, la fel şi posturile de radio, în '90, imediat, porniseră foarte puternic colaborarea. A venit o periodă, au fost blocate. Credeţi că s-ar putea relua această legătură, pentru că şi informaţia venită masiv din România ar putea schimba mentalităţi?

Vlad Filat: Ar putea şi trebuie să facă acest lucru, spun ca persoană care mi-am făcut studiile în România, în Iaşi, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Facultatea de Drept, şi o spun clar că m-a ajutat foarte mult. În acest sens urmează să readucem în spaţiul mediatic postul de Televiziune public şi sper că vom reuşi să asigurăm un parteneriat şi cu Radio România. Cred că este un lucru foarte important pentru noi toţi. Trebuie să asigurăm cetăţeanul cu informaţii. Şi dacă este să vorbim de informaţii calitative, pentru noi este important ca instituţiile media, dincolo de senzaţie şi crime, să mai transmită şi materiale ce ţin de cultură, de educaţie civică, şi în acest sens posturile publice de Televiziune şi de Radio din România ar fi de un real ajutor nouă, aici, în Republica Moldova.

Realizator: Aţi atins un alt punct, foarte important, cultura. Cultura a depăşit graniţele până şi în perioada cea mai dură, stalinistă şi în anii '60 - '70. Se asculta Beatles şi în Uniunea Sovietică, şi în Anglia, şi în America. Acum am putea face ceva mai mult prin cultură?


Vlad Filat: Cei care avem la dispoziţie posibilitatea creării unui cadru anume de activitate, să asigurăm acest cadru, încât oamenii care pot face cultură să circule liber şi să fie cât mai prezenţi aici, în Republica Moldova, şi, de ce nu, cei care fac cultură şi pot transmite cultură în România.

Realizator: Îndrăznesc eu să vă sugerez, fiind implicat în aceste probleme ale culturii, o formulă pe care nici în România nu am dus-o la bun sfârşit: Legea sponsorizării. Se pot da foarte mulţi bani în fotbal, în alte locuri, dar în cultură nu e foarte generoasă această lege. Poate o să ne-o luaţi înainte în direcţia asta.

Vlad Filat: Avem ca şi obiectiv aprobarea unei legi a sponsorizării, însă pentru perioada imediat următoare, o să fiu foarte sincer, nu cred că această lege va rezolva problema integral. Trebuie să creăm în primul rând acele condiţii ca oamenii care fac cultură să poată să şi-o transmită cât mai direct şi cât mai mult către cetăţeni, către societate.

Realizator: Domnule prim-ministru, în final v-aş ruga să ne spuneţi cum vedeţi dumneavoastră sau cum speraţi că ar trebui să arate relaţiile dintre România şi Republica Moldova în următorii 10 ani, să zicem.

Vlad Filat: Eu sper că peste 10 ani vom fi împreună în spaţiul unic al comunităţii statelor europene, acolo unde nu există frontiere, acolo nu sunt bariere, şi sunt absolut sigur că în această perioadă de timp vor dispărea foarte multe bariere care se menţin încă în mentalitatea a foarte mulţi oameni din Republica Moldova, ceea ce ţine de identitate, ceea ce ţine de trecut, or acest lucru este important pentru noi. Eu privesc lucrurile cu încredere şi cu optimism.

Realizator: După interviul acesta cu dumneavoastră, evident, o să dăm o muzică, şi nu aş vrea să dau eu, v-aş ruga să o alegeţi dumneavoastră. Ce trupă vă place? - măcar un nume din România. Ce aţi dori să auziţi?

Vlad Flat: Cunosc mai multe piese, cunosc mai multe trupe, dar probabil că, având în vedere conotaţia acestui interviu şi temele pe care le-am discutat, poate e mai relevant să fie una care a fost cântată pe timpuri, având în vedere că avem, foarte curând, să marcăm şi 20 de ani de la Podul de Flori, probabil ar fi o piesă reuşită a martirilor noştri Doina şi Ion Aldea Teodorovici.

Avem de construit foarte multe poduri pe care, de ce nu, pot să fie şi flori, însă aceste poduri au menirea să asigure posibilitatea ca oamenii să circule şi aş dori foarte mult ca aceste poduri, care vor lega malurile Prutului, iar pe sub acest pod să treacă nu doar apa, să treacă toate acele neînţelegeri, toate acele /nerealizări/ pe care, din păcate, le-am avut în această perioadă de timp.

"Ţelul" Republicii Moldova este integrarea europeană
În lume 05 Octombrie 2009, 13:58

"Ţelul" Republicii Moldova este integrarea europeană

Într-un interviu la România Actualităţi, premierul Vlad Filat afirmă că Republica Moldova va avea "relaţii fireşti" cu...

"Ţelul" Republicii Moldova este integrarea europeană
Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Interviuri 31 Mai 2023, 09:16

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria

Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualități cu ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi.

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților