Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 04 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

9 Ianuarie 2019
Vizualizari: 3194
Comentează add

Interviu cu ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba.

Interviu cu ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba Interviu cu ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba  - Conține audio

amalia-bojescu

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.Foto: Agerpres.

AUDIO: Interviu.

RADOR ( 8 ianuarie) - Realizator: Amalia Bojescu.
Realizator: Domnule ministru George Ciamba, aţi avut astăzi o primă întâlnire, aici, la Bruxelles; aţi prezidat în Consiliului Afaceri Generale; aţi prezentat priorităţile României pentru următoarele şase luni de mandat.
George Ciamba: În primele trei luni va fi o prioritate obţinerea cât mai multor acorduri cu Parlamentul European pentru a putea transpune în legislaţie propunerile făcute deja de Comisie. În acelaşi timp ne vom concentra şi ca în interiorul Consiliului să obţinem abordări generale în cât mai multe din dosarele pe care le-am preluat de la preşedinţia Austriacă. Va fi summitul de la Sibiu. Iar, în ceea ce priveşte priorităţile strategice ale preşedinţiei nostre, noi vorbim de Europa convergenţei, convergenţa este un lucru foarte important pentru România, pentru că decurge direct din motto-ul nostru care este 'Coeziunea, o valoarea europeană comună' şi, în acelaşi timp, convergenţa reprezintă, de fapt, procesul care nu numai cântăreşte piaţa unică, dar produce beneficii pentru cetăţeni. Este vorba de a crea locuri de muncă, de a crea creştere economică pentru ţara noastră ca şi pentru restul Europei, o Europă în care declinăm coeziunea cu valoare socială, declinăm faptul că cele patru libertăţi fundamentale trebuie să stea împreuă, ceea ce înseamnă nediscriminare, este o Europă a valorilor, care previne discriminarea şi are şi o dimensiune importantă că nu trebuie să facem diferenţieri între categoriile de cetăţeni europeni. Deci este foarte important pentru noi ca să nu apară niciun fenomen de discriminare vizavi de cetăţenii europeni. De asemenea, am informat Consiliul asupra planului de acţiune, planul de bătaie pe perspectiva financiară multianuală, viitorul buget al UE şi am avut o discuţie interesantă vizavi de dezinformare. Este o temă pe care trebuie să o avem în vedere, bineînţeles, cuplată cu o cât mai bună comunicare către cetăţean.
Reporter: Vorbeaţi mai devreme despre noul cadru financiar multianual. S-a avansat şi termen limită pentru adoptarea acestui cadru în toamna acestui an.
George Ciamba: Pe noi nu înseamnă faptul că este în toamna acestui an va înseamna o dezangajare, din contra înseamnă un nivel de ambiţie mult mai important. Deci fără o acţiune a României şi fără nişte rezultate care să le aibă România nu putem discuta ca în octombrie să se obţină ceva. Singura discuţie de care vorbim în octombrie sau în toamnă este discuţia de cifre şi, bineînţeles, modul cum vom aborda restul de programe sectoriale. Vorbim de politici care finanţează cercetarea, schimburile academice, politici vizavi de politica de apărare. Deci dacă ne uităm la politici sectoriale avem o gamă foarte largă de instrumente, care sunt foarte important să fie negociate măcar la nivel de înţelegere vizavi de regulile de accesare a fondurilor.
Realizator: În momemtul în care Comisia a lansat acest proiect de buget vorbea de o condiţionalitate a alocării fondurilor în funcţie de respectarea statului de drept în anumite ţări. Se va mai discuta, se va lua în discuţie această situaţie?
George Ciamba: Se discută. Este vorba de mai multe condiţionalităţi, nu este vorba numai de o instituţie, există condiţionalităţi pe cauze de solidaritate, deci există. Deşi la modul actual exista un anumit mod de a exprima politici publice prin instrumente de finanţare. Discuţiile sunt foarte variate. Discuţia cea mai importantă, probabil, este ce fel de resurse vom acorda pentru bugetul UE. Să nu uităm că avem o diferenţiere foarte mare între cifra care vine din Parlament, pentru că avem un raport al Parlamentului European şi cifra care apare în propunerea Comisiei, ca să nu mai discut de faptul că propunerile din Consiliul General vor ca alocarea să fie şi mai puţin generoasă, în termeni de procent din PIB-ul comunitar.
Realizator: O provocare, domnule ministru George Ciamba, pentru România o reprezintă Brexitul. Cum va gestiona România procesul de retragere? Se vorbeşte chiar de o amânare.
George Ciamba: Noi suntem pregătiţi pentru orice situaţie. Ne dorim foarte mult să treacă acordul prin Camera Comună şi atunci preşedinţia română să aibă o contribuţie mai mult din ceea ce se va chema negocierea viitorului tip de acord între UE şi Marea Britanie, dar acest lucru nu înseamnă că nu suntem pregătiţi şi pentru varianta cea mai dură, bineînţeles un 'hard' Brexit. Orice opţiune este pe masă.
Realizator: Vorbeaţi mai devreme despre dezinformare. A fost un subiect propus de România şi aţi cerut unitate din partea statelor membre şi acţiuni comune pentru a combate acest fenomen pe care îl consideraţi o ameninţare la adresa democraţiei. Ce răspus vă aşteptaţi să primiţi?
George Ciamba: A fost un răspuns poate, să zic aşa, generos şi, practic, la nivelul tuturor statelor membre a fost o recunoaştere a faptului că avem o problemă şi că trebuie să o rezolvăm. Noi ne-am oferit ca preşedinţie să ducem discuţia asta şi la Consiliul European din martie, şi acest lucru se va întâmpla. A fost foarte important că fiecare a spus cum vede subiectul. Este o discuţie care face parte din subiectul mai larg, care se cheamă rezilienţă. Este vorba şi de percepţia diverselor ţări vizavi de ce am putea face mai mult. Este o discuţie care este undeva, poate la început, dar este importantă că este legată de preşedinţia noastră. Este deja unul din lucrurile concrete pe care le poate adăuga preşedinţia Consiliului Uniunii Europene exercitată de către România vizavi de acest lucru.


Etichete Președinția României la Consiliul UEexclusiv radioInterviuministrul delegat pentru afaceri europeneGeorge Ciamba

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live