Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal Miercuri, 14 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Iuliana Anghel

23 Martie 2016
Vizualizari: 1452
Comentează add

Terorismul reprezintă o ameninţare globală care necesită un răspuns global şi eficient, a declarat pentru Radio România preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul Italiei.

Interviu cu Laura Boldrini, Preşedintele Camerei Deputaţilor din Italia

iuliana-anghel

Președintele Camerei Deputaților Laura Boldrini. Foto: Elena Postelnicu.

Interviu cu Laura Boldrini, Preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul Italiei (autor Iuliana Anghel)

Terorismul reprezintă o ameninţare globală care necesită un răspuns global şi eficient, a declarat pentru Radio România preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul Italiei, Laura Boldrini, care s-a aflat în vizită oficială la Bucureşti  în ziua tragicelor atentate de la Bruxelles.

“Nu cred că reacţia imediată a unor ţări de a inchide frontierele cu alte state europene este răspunsul adecvat, pentru că adesea avem această problemă la noi acasă. De aceea, trebuie să întărim colaborarea între servicii secrete, poliţie, responsabilii pentru securitate cibernetică, şi să procedăm în aşa fel încât cei care fac prozelitism prin intermediul internetului şi recrutează să poată fi identificaţi şi să răspundă pentru acţiunile lor. Cred că în acest moment trebuie să fim şi mai uniţi, chiar şi în interiorul Uniunii Europene. Nu este momentul să închidem frontierele interne, ci să fim mult mai uniţi şi proiectaţi spre o mai mare integrare politică, pentru că aceste provocări sunt mult prea mari pentru ca o ţară să le facă faţă de una singură. Provocarea terorismului impune o mai mare unitate între statele europene, la fel ca şi în cazul chestiunii migraţiei. Sper ca în aceste momente de spaimă şi durere colectivă să existe şi luciditatea de a înţelege că soluţia cea mai bună nu este cea imediată şi emoţională, ci aceea pe termen lung, tocmai pentru a reuşi să fim tot mai uniţi şi să învingem acest duşman comun.”

La Bucureşti, Laura Boldrini a fost primită de preşedintele Klaus Iohannis şi a avut întrevederi cu premierul Dacian Cioloş şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a semnat “Declaraţia pentru o mai mare integrare europeană”, iniţiată anul trecut de Camera Deputaţilor de la Roma. Laura Boldrini a avut şi o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri italiene din România. Este de notorietate excelenţa relaţiilor economice bilaterale: în România sunt înregistrate aproape 40.000 de societăţi cu capital italian, iar în 2015 schimburile comerciale cu Italia au depăşit 12 miliarde de euro.

“Cred ca a investi în afara frontierelor naţionale este întotdeauna foarte important. Internaţionalizarea este un lucru pozitiv, pentru că societăţile prezente în alte state participă la dezvoltarea economico-socială ţărilor respective. Această activitate este cu atat mai fructuoasă cu cât se răsfrânge şi asupra comunităţilor locale. În acelaşi timp, cred că activitatea în străinătate prin internaţionalizare este  benefică: înseamnă că o companie fondată într-o anumită ţară rămâne în acea ţară, dar merge şi dincolo de frontierele naţionale. În schimb, delocalizarea presupune un transfer al companiilor din ţara de origine în alte state. Şi asta face rău tuturor: ţării din care pleacă, dar şi celei în care ajung, pentru că, până la urmă, acest aspect derivă din costurile mici ale muncii. Sper să se meargă mai mult spre internaţionalizare şi mai putin spre delocalizare.”

Laura Boldrini şi-a exprimat aprecierea pentru rolul important şi contribuţia numeroasei comunităţi a românilor din Italia la creşterea economică a acestei ţări.

“Este cea mai mare comunitate de străini din Italia: 1,1 milioane de persoane - barbaţi, femei, copii -  trăiesc în ţara noastră, muncesc, produc, merg la scoală împreuna cu copiii noştri. Îmi exprim deplina gratitudine pentru tot ceea ce fac, pentru felul în care această comunitate a evoluat, dând dovadă de spirit antreprenorial, de capacitate de a merge înainte şi de a privi în viitor. Aproape 40.000 de întreprinderi mici şi mijlocii româneşti produc şi în ţara noastră. Aşadar, o prezenţă importantă, care contribuie la creşterea şi dezvoltarea nostră economică. Şi vreau să transmit un gând special femeilor românce, care fac foarte mult pentru familiile noastre, uneori cu sacrificii enorme, lăsându-şi acasă propriii copii pentru a se ocupa de ai noştri. Aşadar, am pentru ele un gând special şi le multumesc foarte mult pentru tot ceea ce fac in Italia.


Etichete Interviu cu Laura Boldriniatacurile de la bruxellesPreşedintele Camerei Deputaţilor din Italia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live