Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Interviu cu Iulian Fota, expert în probleme de securitate

Cum influenţează ieşirea Statelor Unite din Tratatul privind armele nucleare intermediare securitatea noastră?

Interviu cu Iulian Fota, expert în probleme de securitate
Iulian Fota. Foto: Agerpres.

Articol de Simina Botar, 19 Ianuarie 2019, 09:43

"Agenda globală" - Realizator: Simina Botar - Am stat de vorbă cu domnul Iulian Fota, expert în probleme de securitate. L-am întrebat cum influenţează ieşirea Statelor Unite din Tratatul privind armele nucleare intermediare securitatea noastră?
Iulian Fota: Eşafodajul construit în timpul Războiului Rece pentru a avea un minim de transparenţă, un minim de dialog, un minim de control al armamentelor între Statele Unite şi Uniunea Sovietică, eşafodaj moştenit ulterior de Rusia, nu mai rezistă noilor presiuni venite dinspre sistemul internaţional. Această reaşezare globală pe care o vedem, cu creşterea asta foarte importantă a Chinei, cu creşterea importantă a altor state, precum India, de exemplu, afectează şi sistemul de tratate şi înţelegeri construite în timpul războiului rece. Deci americanii probabil că au ajuns la concluzia că pe de o parte tratatul nu mai stă în picioare pentru că din perspectiva lor Rusia l-a încălcat, şi aici sunt bine cunoscute reproşurile americane vizavi de dezvoltarea în secret, contrară tratatului, a unor rachete care au rază de acţiune medie şi ca atare ar contraveni acestui document. Deci pe baza acestei explicaţii, americanii au luat această decizie, dar se discută mult şi eu cred că are sens acest punct de vedere. Americanii au luat aceast decizie şi pentru că tratatul nu mai corespunde actualului context strategic. Tratatul nu acoperă China, China nu este absolut deloc obstrucţionată de prevederile acestui tratat. Şi să nu uităm că principala armă cu care China vrea să-i descurajeze pe americani în Pacific şi în zona celor două mări a Asiei de Sud-Est şi de Est, sunt tocmai astfel de rachete cu rază medie de acţiune. Ori ea nefiind îngrădită de tratat era foarte liberă să-şi dezvolte astfel de arme, iar americanii erau legaţi de mâini şi de picioare. Deci efectiv, cum s-ar spune, Statele Unite îşi iau din nou soarta în propriile mâini, se eliberează de obligaţiile acestui tratat punând reproşul principal pe seama Rusiei ca în viitor să poată să fie mai bine pregătită, şi este de aşteptat ca americanii vor începe să dezvolte astfel de arme pentru a face faţă competiţiei globale intensificate şi mai ales competiţiei cu China.
Realizator: Vor fi iniţiate probabil negocieri care să includă şi China şi India şi alte ţări. dar aceste negocieri vot porni de la situaţia în care deja tratatul între Statele Unite şi Rusia va fi fost denunţat. Şi atunci, pentru România pe termen scurt există vreo ameninţare la securitatea noastră dacă pe 2 februarie Statele Unite vor fi ieşit din acest tratat?
Iulian Fota: În primul rând evident că destructurarea acestui sistem de acorduri, de înţelegere între Statele Unite şi Rusia, repet, Rusia ca moştenitoare a URSS, este un lucru îngrijorător în sine. Pentru că acest sistem de tratate dădeau un minim de ordine. Ştiam că cel puţin pe zona asta nucleară, fie că vorbim de arme de rază medie, fia că vorbim de arme strategice de distanţă lungă, pentru că după părerea mea nici celălalt tratat nu va rezista, mă refer la tratatul START, şi deja americanii dau semne în sensul ăsta. Deci ieşirea din această arhitectură care a rezistat aproape 40 de ani, arată o creştere a dezordinii sistemului internaţional. Din momentul acela şi Rusia şi Statele Unite sunt libere să dezvolte sisteme noi de armament şi evident că cu astfel de arme noi pot să pună în pericol securitatea unora sau altora. Rusia de altfel a şi declarat că este nemulţumită, de exemplu, de modul în care NATO şi-a amplasat o serie întreagă de echipamente militare în zona Europei Centrale şi este posibil ca aceste amplasamente să fie vizate de rachetele ruseşti în viitor, care rachete, tocmai cele pe care americanii le reproşează ruşilor că le-au construit, astea cu rază medie de acţiune până la cinci mii de kilometri. Pe de altă parte, cele două state, mai ales americanii, pentru că aici trebuie să înţelegem un lucru, America în momentul ăsta are un handicap, un deficit de capabilităţi, atât faţă de Rusia cât şi faţă de China. Americanii s-au ţinut de litera tratatului, n-au dezvoltat astfel de capabilităţi. Celelalte ţări, fie că nu a fost îngrădită China, a fost liberă şi şi-a dezvoltat capabilităţi, fie Rusia încălcând tratatul şi-a construit şi ea propriile rachete şi în momentul ăsta americanii se simt în inferioritate, cel puţin pe zona asta şi ca atare vrând să recupereze, bineînţeles că ei se vor atrena într-o cursă a înarmărilor. Şi ăsta este alt element de îngrijorare, pentru că o cursă a înarmărilor niciodată nu prevesteşte ceva bun. Îţi construieşti arme ca să le ai şi poate chair să le foloseşti în viitor. Deci, numai dacă luăm aceste două aspecte, şi eu cred că este suficient ca noi să fim mai îngrijoraţi ca altă dată, să înţelegem că gradul de risc sau de pericol în sistemul internaţional a crescut şi de aici evident întrebarea: ce poate să facă România în sensul ăsta.
Realizator: Şi ce poate să facă?
Iulian Fota: În primul rând, ca şi altă dată să încerce o politică de refacere a încrederii sau de consolidare a păcii, şi acum să nu se supere ascultătorii pe mine, ca în anii '70 şi '80, chiar dacă invoc aici o perioadă de politică externă ceauşistă, cel puţin în perioada aia, şi cel puţin pe aceste două segmente de creştere a încrederii şi dezarmare, vreau să spun că politica a fost corectă pentru vremurile respective. Şi dacă tot avem know how, sper să nu-l fi pierdut, mulţi din cei care au pus în practică aceste chestiuni atunci, astăzi sunt foarte în vârstă, dar dacă tot mai avem know how-ul ăsta şi putem recupera, poate că n-ar strica ca Romania să gândească nişte iniţiative diplomatice exact pe aceste zone, de creştere a încrederii, creşterea încrederii între competitori şi ţineţi cont că acuma competiţia nu este numai între Rusia şi Statele Unite, este şi China intrată în competiţia asta, deci cu atât mai mult este nevoie de aşa ceva, sau pe partea cealaltă, iniţiative diplomatice în zona de control armamente, dezarmare, pentru că repet, avem expertiză şi cred că am putea face nişte lucruri interesante.
Realizator: Şi mai avem o ultimă întrebare. Pe de o parte este vorba de schimbarea numărului de la masa de negocieri în problemele acestea de armament cu rază medie de acţiune. Pe de altă parte este vorba şi de o schimbare a tehnologiilor care se utilizează, pentru că vorbeaţi de 40 de ani care au trecut de la INF. Şi aici mă gândeam la decizia anunţată ieri de preşedintele SUA Donal Trump, de a creşte capacitatea de apărare a Statelor Unite la atacuri cu rachete. Se mută cursa înarmărilor în spaţiu?
Iulian Fota: Cursa înarmărilor este peste tot, şi în spaţiu şi în apă şi în aer, apropo de vestita rachetă hipersonică, pe care preşedintele Rusiei a prezentat-o acum vreo 2-3 săptămâni şi în zona de Cyber, unde deja după părerea mea avem ostilităţi declarate, deschise, doar că ele sunt greu de demonstrat şi atunci a apărut un nivel mare de ipocrizie şi lumea se face că nu s-a întâmplat nimic acolo. Dar am sentimentul că acolo este o confruntare în plină desfăşurare şi în zona de intelligence. Anul trecut au fost expulzaţi şi de o parte şi de alta 100 şi ceva de diplomaţi. Deci Occdentul tot într-o acţiune comună, ceva nemaiîntâlnit, nici măcar în timpul războiului rece, a expulzat vreo 140 şi ceva de diplomaţi ruşi trimiţându-i acasă pentru că erau bănuiţi că sunt ofiţeri de informaţii. Ce vreau să spun şi ce-i important să reţină ascultătorii. 2018 a arătat foarte clar că noi ne-am mutat de la terorism ca principală problemă de securitate pentru Occident, şi în special pentru SUA, la competiţia geopolitică. Americanii o spuneau, şi o spun foarte clar, cea mai mare primejdie pentru SUA este competiţia geopolitică cu Rusia şi cu China. Deci această competiţie geopolitică s-a intensificat vizibil în 2018 şi în 2019 va căpăta şi mai mare amploare. Şi această ieşire din tratat a americanilor, o chestie pe care China o condamnă, pentru că nu o agreează şi pentru că înteleg semnificaţia ei, îţi arată ca în primul rând competiţia geopolitică între SUA şi China se conturează foarte clar şi foarte bine. Şi aici într-un fel am putea vorbi de noua bipolaritate. Dar pe de altă parte, cel puţin pe plan regional în Europa şi în Orientul Mijlociu contând şi punctul de vedere al Rusiei, putem considera, cel puţin într-o perspectivă românescă competiţia aceasta de putere fiind una tripolară. Oricum, şi dacă este bipolară şi dacă este tripolară tot una periculoasă şi foarte îngrijorătoare este şi asta este o amprentă a vremurilor pe care le trăim.
Realizator: Iulian Fota, expert în probleme de securitate într-un interviu pentru Agenda globală.

Alegerile din Republica Moldova
Analize 21 Octombrie 2019, 20:14

Alegerile din Republica Moldova

Invitat, Ion Tăbârță, analist politic din Republica Moldova.

Alegerile din Republica Moldova
Moscova publică protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov
Analize 23 August 2019, 13:45

Moscova publică protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov

Moscova publică protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov
Dilemele lui Erdoğan
Analize 18 Iunie 2019, 14:17

Dilemele lui Erdoğan

Dilemele lui Erdoğan
Analize 15 Iunie 2019, 09:22

Profesorul Iulian Chifu despre situaţia din Republica Moldova

Profesorul Iulian Chifu despre situaţia din Republica Moldova
 T. Corlăţean, T. Baconschi și A. Țărnea despre "Summitul de la Sibiu"
Analize 10 Mai 2019, 09:25

T. Corlăţean, T. Baconschi și A. Țărnea despre "Summitul de la Sibiu"

"Summitul şi Declaraţia de la Sibiu" - comentariile lui Titus Corlăţean, Teodor Baconschi și Andrei Ţărnea, la RRA.

T. Corlăţean, T. Baconschi și A. Țărnea despre "Summitul de la Sibiu"
Analistul Claudiu Degeratu comentează actualitatea internaţională, la RRA
Analize 30 Martie 2019, 09:37

Analistul Claudiu Degeratu comentează actualitatea internaţională, la RRA

Analistul Claudiu Degeratu comentează actualitatea internaţională, la RRA
Analistul economic Dragoş Cabat despre urmările Brexit
Analize 23 Decembrie 2018, 09:28

Analistul economic Dragoş Cabat despre urmările Brexit

Ce înseamnă din punct de vedere economic ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar fără un acord cu Bruxelles-ul şi cine...

Analistul economic Dragoş Cabat despre urmările Brexit
Înzestrarea armatei şi situaţia geostrategică din zona Mării Negre
Analize 16 August 2018, 08:05

Înzestrarea armatei şi situaţia geostrategică din zona Mării Negre

Discutăm despre înzestrarea armatei şi despre situaţia geostrategică din zona Mării Negre, cu invitaţii noştri.

Înzestrarea armatei şi situaţia geostrategică din zona Mării Negre