Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * S Vineri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Costi Dumăscu

22 August 2017
Vizualizari: 2424
Comentează add

Ministrul Andreea Păstârnac se află în Ucraina, unde are întâlniri cu oficialii statului vecin şi cu românii de acolo.

Interviu cu Andreea Păstârnac, ministrul pentru românii de pretutindeni

costi-dumascu

 Ministrul românilor de pretutindeni, Andreea Păstârnac. Foto: dprp.gov.ro.

Situaţia românilor din comunităţile istorice din jurul graniţelor ţării reprezintă una dintre priorităţile Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Ministrul Andreea Păstârnac se află în Ucraina, unde are întâlniri cu oficialii statului vecin şi cu românii de acolo.

Bună seara, doamna ministru! 

Andreea Păstârnac: Bună seara! 

Realizator: Promovarea unor proiecte comune care să-i aibă în vedere atât pe românii din Ucraina cât şi pe ucrainenii din România, acesta este obiectivul declarat al ministerului pe care îl conduceţi şi al vizitei pe care o întreprindeţi. Ce semnale aveţi după întâlnirile de astăzi, de la partenerii din Kiev în acest sens?  

Andreea Păstârnac: Într-adevăr astăzi, la începutul vizitei de lucru pe care o facem în Ucraina am avut întâlniri cu ministrul afacerilor externe, ministrul educaţiei şi ministrul culturii, iar subiectele discutate au vizat în primul rând deschiderea următorului Centru de informare al României, la Solotvino, programe educaţionale precum şi modul în care negociem cele două protocoale privind cooperarea în domeniul educaţiei şi culturii. 

Realizator: Sunt acestea elemente aflate în stadiul de intenţie sau concretizarea lor se vede într-un orizont de timp apropiat? 

Andreea Păstârnac: Sperăm ca în decurs de mai puţin de o lună să deschidem Centrul de informare al României de la Solotvino, unde pregătirile sunt în fază finală. Am convenit astăzi cu ministrul de externe din Ucriana ca în funcţie de agenda sa diplomatică să găsim o dată care să-i permită şi acestuia participarea. De asemenea, în ceea ce priveşte un program în premieră, un program pilot de cooperare între şcolile româneşti cu predare în limba ucraineană şi şcolile din Ucraina cu predare în limba română, încercăm să demarăm o cooperare. Sperăm ca aceasta să fie posibilă începând cu semestrul al doilea al anului viitor şcolar. 

Realizator: Care vi s-a părut că a fost deschiderea oficialilor ucraineni cu care aţi discutat astăzi la Kiev, pentru că dincolo de documentele tipărite, gradul de apropiere, de deschidere se poate aprecia, se poate evalua doar în urma discuţiilor faţă în faţă, aşa cum aţi avut dumneavoastră astăzi la Kiev? 

Andreea Păstârnac: Trebuie să menţionăm că au fost discuţii extrem de aprofundate şi într-adevăr oficialii ucraineni, în special ministrul afacerilor externe, cunosc extrem de bine situaţia comunităţilor româneşti. Am avut o discuţie extrem de aplicată în ceea ce priveşte comunităţile din Maramureşul istoric şi credem că urmează o perioadă cel puţin în ceea ce priveşte învăţământul românesc din Ucraina, în condiţiile în care această ţară este preocupată de reformă şi de descentralizare, învăţământul românesc să continue să se extindă, iar discuţiile noastre au vizat situaţia unor şcoli din comune care urmează să fie incluse în noi programe educaţionale datorită programelor de descentralizare din acest stat. 

Realizator: Mâine, ziua a doua a vizitei dumneavoastră în Ucraina, etapa Cernăuţi. Cu ce aşteptări, cu ce emoţii mergeţi la românii de acolo? Ştiu că veţi avea discuţii cu jurnalişti de limbă română, cu profesori, cu elevi, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale. 

Andreea Păstârnac: Credem că în primul rând mergem cu un proiect concret care este restaurarea şi includerea în circuitul muzeal a Casei memoriale Aron Pumnul. A fost subiectul central al discuţiilor avute astăzi la Kiev şi pe lângă sprijinul pe care Guvernul României îl are în vedere pentru restaurarea acestui obiectiv istoric, trebuie să menţionăm că şi autorităţile centrale ucrainene doresc ca printr-un protocol comun de cooperare această casă memorială să fie parte a patrimoniului naţional atât ucrainean şi bineînţeles al celui românesc.


Etichete ministrul pentru Românii de PretutindeniAndreea PăstârnacUcraina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live