Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

10 Decembrie 2014
Vizualizari: 1015
Comentează add

Actele de tortură comise de angajaţii CIA în timpul interogatoriilor au fost mult mai brutale decât se credea şi s-au dovedit ineficiente, se arată într-un raport al Senatului SUA.

Interogarea prin tortură folosită de CIA "nu a fost eficientă"

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Agenţia Centrală de Informaţii. Foto: captură youtube.com/Central Intelligence Agency.

Serviciul de informaţii al Statelor Unite, CIA, a dat informaţii incomplete cu privire la tortura care a avut loc în închisorile secrete în care a deţinut prizonieri Al Qaida, se arată într-un raport publicat, ieri, de Senatul american.

Actele de tortură comise de angajaţii CIA în timp ce interogau prizonierii au fost mult mai brutale decât se credea până acum, iar interogatoriile s-au dovedit a fi ineficiente, întrucât nu au dus la obţinerea unor informaţii utile.

Membrii democraţi ai Comitetului Sernatorial pentru Informaţii, care au făcut public controversatul raport asupra practicilor dure de interogare ale CIA, au acuzat cazuri de tortură, afirmând, în acelaşi timp, că tehnicile brutale folosite în intetrogarea celor 119 suspecţi de terorism deţinuţi de CIA în închisori secrete din Europa şi Asia nu au fost eficiente.

Preşedinta Comitetului, senatoarea democrată Diana Feinstein, a apărat decizia democraţilor de a face public raportul, în ciuda avertismentelor privind potenţialul reacţiilor violente ale militanţilor împotriva personalului american, ambasadelor şi bazelor militare ale Statelor Unite de peste Ocean.

"Istoria ne va judeca prin prisma angajamentului nostru pentru o societate dreaptă guvernată de lege şi prin prisma voinţei noastre de a privi faţa unui adevăr urât şi de a spune aceasta nu se va mai întâmpla niciodată", a afirmat Diana Feinstein.

Tacticile CIA au inclus săptămâni întregi de privare de somn, deţinerea prizonierilor în cutii mici sub forma unor sicrie - ca în cazul lui Abu Zubaydah care a fost ţinut 266 de ore într-o cutie sicriu - izolarea pe perioade prelungite a deţinuţilor, ameninţarea cu moartea, uneori chiar în ce priveşte familiile lor.

Trei deţinuţi au fost de mai multe ori supuşi simulării înecului. 


Etichete SUAraportCIASenatinterogatoriuterorismprizonieritorturăsecuritateBarack ObamaDiana Feinstein

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live