Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

21 Noiembrie 2012
Vizualizari: 1439
Comentează add

Israelul şi mişcarea islamistă Hamas au ajuns la o înţelegere pentru încetarea ostilităţilor începând cu ora 21.00, anunţă ministrul egiptean de externe, Mohamed Kamel Amr.

Înţelegere de încetare a focului în Fâşia Gaza

ioana-dogaru

Armata israeliană. Foto: Arhivă Reuters.

Ministrul de externe egiptean, Mohamed Kamel Amr, a anunţat că între Israel şi Hamas a fost convenită o încetare a focului, care va intra în vigoare la ora 21.00, informează agenţiile de presă.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a discutat telefonic cu preşedintele american Barack Obama şi a spus că este pregătit să dea o şansă propunerii egiptene pentru încetarea focului.

Şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton a elogiat la Cairo, într-o conferinţă de presă, înţelegerea mediată între Israel şi palestinieni de preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, transmite corespondentul Radio România în Israel, Dragoş Ciocârlan.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a mulţumit premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, pentru că a acceptat propunerea Egiptului privind un armistiţiu cu mişcarea islamistă Hamas, anunţă Casa Albă, citată de AFP.

"Preşedintele a exprimat satisfacţia în legătură cu eforturile premierului israelian de găsire a unei soluţii durabile, în cooperare cu noua administraţie egipteană", precizează Casa Albă.

"Preşedintele SUA îi mulţumeşte premierului Israelului pentru acceptarea propunerii egiptene", se arată în comunicat.

Atentat cu bombă în Tel Aviv

În Tel Aviv a avut loc miercuri un atentat terorist cu o bombă artizanală aruncată spre un autobuz.

Atentatul a fost salutat de organizaţia islamistă Hamas, care-l consideră ca pe un gest firesc pe fondul conflictului cu Fâşia Gaza.

Potrivit medicilor de la Spitalul Ichilov sunt 17 răniţi, din care doi în stare gravă.

Persoanele rănite au traumatisme diverse, la mâini şi picioare.

Au fost arestaţi mai mulţi suspecţi care ar putea fi implicaţi în atentatul de la Tel Aviv.

Se examinează posibilitatea ca unul dintre ei să fi fost un transportator de mărfuri.

Se estimează că bomba artinzanală a fost plasată din exterior pe autobuz, explozia nu a fost foarte puternică.

Atentatul care a avut loc în centrul Tel Avivului, pe Bulevardul Shaul HaMelech, aproape de o bază militară, vine în mijlocul demersurilor diplomatice pentru a se ajunge la o încetare a focului între Făşia Gaza şi Israel şi va pune, probabil, sub semn de întrebare aceste tratative.

Conflict israelo-palestinian "istoric"

Pentru prima dată în istoria conflictului israelo-palestinian, rachetele lansate din Fâşia Gaza au căzut vineri în apropierea Ierusalimului, la 65 de kilometri de teritoriul palestinian, fără a face însă victime.

Alte trei rachete au vizat Tel Aviv-ul. Nicicând rachetele palestiniene nu au ajuns atât de departe.

Israelul a mobilizat vineri seara 75 de mii de rezervişti pentru o eventuală invazie terestră a Fâşiei Gaza, iar atacurile aeriene au fost intensificate.

Acordul de încetare a focului intervine în a opta zi a Operaţiunii israeliene "Pilon de Apărare", care a constat în raiduri aeriene şi tiruri de artilerie vizând poziţii ale mişcării Hamas din Fâşia Gaza.

Combatanţii Hamas au lansat aproximativ 1.000 de rachete spre teritoriul israelian, provocând moartea a cinci persoane - patru civili şi un militar. În Fâşia Gaza, bilanţul victimelor raidurilor israeliene este de cel puţin 120 de morţi.

Ministrul egiptean de externe, Mohamed Amr, a anunţat că o încetare a focului ar urma să intre în vigoare începând cu ora 21.00.


Etichete IsraelFâşia Gazaacord

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live