Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIO NOCTURNA (continuare) Duminică, 02 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vasile State, Radio Chişinău

10 Iulie 2013
Vizualizari: 1067
Comentează add

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton, a salutat progresele înregistrate de R. Moldova în negocierile cu UE.

Integrarea europeană a Republicii Moldova, "o perspectivă reală"

vasile-state-radio-chisinau

Înaltul reprezentant UE pentru afaceri externe şi politică de securitate Catherine Ashton. Foto: ec.europa.eu

La Chişinău, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton, a salutat progresele înregistrate de Republica Moldova în negocierile cu Uniunea Europeană, precum şi depăşirea crizei politice prin instaurea noului guvern, condus de Iurie Leancă.

Integrarea europeană a Republicii Moldova este o perspectivă reală - a declarat, la Chişinău, Catherine Ashton, în cadrul întrevederii cu preşedintele Nicolae Timofti.

La conferinţa de presă de după întâlnirea cu premierul Iurie Leancă, oficialul european a menţionat şi interesul pe care Bruxelles-ul îl acordă negocierilor pentru reglementarea conflictului transnistrean şi participării la negocierile în formatul 5+2.

Chiar dacă Guvernul Republicii Moldova trebuie să facă faţă unui şir de provocări, acesta a înregistrat rezultate semnificative până în prezent - a declarat Catherine Ashton.

"Eu sunt foarte fericită pentru faptul că aţi înregistrat un progres veritabil în domeniul vizelor şi tot ce ţine de relaţia strânsă cu Uniunea Europeană. Eu consider că Vilnius-ul va fi o oportunitate veritabilă pentru a celebra în cadrul summitului din noiembrie această relaţie strânsă, dar şi anumite aspecte care ţin de viitor", a declarat Catherine Ashton.

Iurie Leancă a menţionat importanţa pe care Chişinăul o acordă semnării şi punerii în aplicare a acordului de asociere, care va cuprinde zona de liber schimb între cele două părţi.

Potrivit premierului, aceasta va permite Republicii Moldova să deschidă economia, să crească poteţialul de producere şi să sporească investiţiile.

El şi-a exprimat speranţa că acordul de asociere va fi parafat anul acesta la Summitul de la Vilnius şi va fi semnat în 2014.

De asemenea, Iurie Leancă a dat asigurări, că Guvernul va continua să depună toate eforturile pentru ca la Vilnius, Comisia Europeană să poată recomanda statelor membre să examineze posibilitatea ridicării regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.

"Acest Guvern are o viziune clară asupra viitorului ţării: noi suntem europeni; şi, în această calitate, bineînţeles, că ne dorim să aderăm la familia europeană. Şi acest lucru este o alegere a valorilor şi o alegere conştientă a solidarităţii.

"Dar în primul rând trebuie să facem aşa încat obiectivele Uniunii Europene să le implementăm la noi, acasă", a declarat Iurie Leancă.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman, a declarat, după întrevederea cu Catherine Ashton, că, în urma discuţiilor a devenit clar, că Republica Moldova poate spera la parafarea, în acest an, a acordului de asociere.

Republica Moldova şi Uniunea Europeană au finalizat recent negocierile pe marginea acordului de asociere, care va cuprinde şi crearea zonei de liber schimb, iar Chişnăul speră să parafeze documentul la Summitul Parteneriatului Estic, de la Vilnius.


Etichete ChişinăuUniunea EuropeanăRepublica MoldovaintegrareCatherine AshtonUE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live