Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alex Olaru

13 Iunie 2014
Vizualizari: 1098
Comentează add

Guvernul irakian a anunţat că a elaborat un plan pentru apărarea capitalei, pe fundalul apropierii jihadiştilor la mai puţin de 100 de kilometri de oraş.

Insurgenţii islamişti se apropie de Bagdad

alex-olaru

Foto: Arhivă

Cel mai important cleric şiit din Irak a făcut, vineri, un apel la luptă împotriva insurgenţilor suniţi, a căror ofensivă s-a apropiat de capitala Bagdad.

De altfel, situaţia se agravează de la zi la zi: bilanţul vicitmelor creşte, iar autorităţile guvernamentale au pierdut total controlul în câteva oraşe importante.

Ayatollahul Ali al-Sistani a cerut, printr-un reprezentant, tuturor şiiţilor care se pot înarma să se alăture trupelor guvernamentale şi să apere ţara şi locurile sfinte, relatează BBC.

În paralel, guvernul irakian a anunţat că a elaborat un plan pentru apărarea capitalei, pe fundalul apropierii jihadiştilor la mai puţin de 100 de kilometri de oraş.

În ultimele zile, insurgenţii au câştigat tot mai mult teren şi controlează acum oraşe importante, precum Mosul, Tikrit sau Fallujah.

Organizaţia Naţiunilor Unite a comunicat un bilanţ provizoriu al victimelor violenţelor din ultimile zile: ar fi vorba de de câteva sute de morţi şi de aproape o mie de răniţi.

Mai mult, ONU susţine că există indicii că soldaţi irakieni şi civili ar fi fost executaţi cu sânge rece, dar şi că trupele guvernamentale ar fi folosit forţa în exces în anumite momente şi ar fi cauza moartea câtorva zeci de civili.

Statele Unite au anunţat că au in vedere toate optiunile pentru stabilizarea Irakului, în vreme ce NATO precizează, că deşi evoluiţia este extrem de îngrijorătoare, nu are mandat pentru reglementarea conflictului.

Potrivit unor informaţii neoficiale, citate de Wall Street Journal, Iranul ar fi trimis două batalioane de elită care să sprijine trupele guvernamentale irakiene.


Etichete IrakSUAIranclericinsurgenţiMosulONUTikritFallujah

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live