Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

23 Mai 2012
Vizualizari: 1723
Comentează add

În ultimii ani, Institutul Cantacuzino a renunţat la producerea a peste 20 de vaccinuri. În prezent, întreaga activitate de producţie a institutului este oprită.

Institutul Cantacuzino, "în pragul falimentului" Institutul Cantacuzino, "în pragul falimentului" - Conține audio

adriana-turea

Foto: Arhivă Agerpres.

Pe parcursul ultimilor zece ani, activitatea Institutului Cantacuzino s-a restrâns.

În 2010, a fost oprită producţia vaccinului împotriva tuberculozei la copii, iar anul trecut a fost oprită şi producerea Polidinului.

În prezent, instituţia se află în pragul falimentului.

Angajată de 30 de ani a Institului, medicul Monica Bălteanu a declarat că întreaga producţie a institutului este oprită.

"Institutul Cantacuzino are toate ariile de producţie închise. Nu mai producem absolut nimic din februarie 2010. În 2010 şi 2011 am primit autorizaţie temporară numai pentru producerea vaccinului anti-gripal sezonier", a afirmat Monica Bălteanu.

Audio: Institutul Cantacuzino, în pragul falimentului.
 

Potrivit acesteia, în anul 2011, s-a renunţat la producerea a 21 de tipuri de vaccin.

Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt a Agenţiei Naţionale a Medicamentului, care a declarat că a fost primită o notificare în acest sens.

"În noimebrie 2011,într-adevăr, s-a primit la agenţie o adresă din partea Institului Cantacuzino prin care ni se solicita să emitem decizii de încetare a autorizaţiilor de punere pe piaţă pentru 21 din produsele aflate odată în portofoliul institutului", a spus Anca Cuprariu.

Monica Bălteanu a declarat că aria destinată producerii vaccinului împotriva tuberculozei este finalizată în proporţie de 80%, însă institutul nu mai are fonduri pentru terminarea lucrărilor.

În opinia sa, unul dintre motivele pentru care Institutul Cantacuzino se află în pragul falimentului ar fi managementul defectuos.

Afirmaţia a fost susţinută şi de avocatul poporului, profesorul universitar dr.Gheorghe Iancu, care a condus o anchetă în acest sens.

"Am constat că nu mai există nicio autorizaţie de producere a vaccinului emisă de Agenţia Naţională a Medicamentului. Managmentul a fost defectuos şi n-a dus la niciun fel de îmbunătăţire până în prezent", a spus Gheorghe Iancu.

Ministerul Sănătăţii caută soluţii

Ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat că instutuţia condusă de el caută soluţii pentru rezolvarea problemelor semnalate la Institutul Cantacuzino.

Una dintre propuneri vizează preluarea managmentului de către fabrica de antibiotice de la Iaşi.

"Una dintre soluţiile propuse era ca partea de producţie să fie preluată sub managmentul fabricii de antibiotice din Iaşi, iar cea de cercetare şi laboratoare de referinţă să rămână la ministerul sănătăţii", a explicat ministrul.

El a precizat că o altă soluţie ar fi angajarea unui management "capabil să scoată Institutul din situaţia dificilă în care se află".

Institutul Cantacuzino a fost înfiinţat în anul 1921.

Aici au fost elaborate şi produse serul anti-streptococic şi apoi cel anti-dizenteric.


Etichete vaccinInstitutul Cantacuzinoproducţiesistaretuberculozăgripămanagementministerul sănătăţiiVasile Cepoi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live