Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI CU SOARE (continuare) Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Croitorescu, Bruxelles

15 Februarie 2014
Vizualizari: 1237
Comentează add

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că instituţiile statului responsabile de lupta anticorupţie au performanţe, fapt îl îndreptăţeşte să ceară aderarea la Spaţiul Schengen.

Instituţiile anti-corupţie din România "au performanţe"

sorin-croitorescu-bruxelles

Traian Băsescu şi José Manuel Barroso la Bruxelles. Foto: presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că instituţiile statului responsabile de lupta anticorupţie au performanţe, iar acest fapt îl îndreptăţeşte să ceară ţărilor membre să fie de acord ca România să-şi exercite dreptul de a adera la Spaţiul Schengen.

Şeful statului a făcut această declaraţie după întâlnirea avută vineri la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene.

Jose Manuel Barroso a reafirmat că România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen, dar că decizia aparţine statelor membre.

"Considerăm că, din punct de vedere tehnic, România îndeplineşte toate criteriile. Am făcut controale peste controale şi apreciem că România este un partener de încredere, care poate proteja frontiera Schengen, în cazul în care ţările membre acceptă ca ea să facă parte din acest spaţiu.

"Ştiu că a fost o mare aspiraţie a cetăţenilor români şi, din moment ce autorităţile române şi-au făcut datoria, mi se pare absolut corect să li se ofere această posibilitate" a declarat preşedintele Comisiei Europene.

Nu este pentru prima oară când Jose Manuel Barroso spune că România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen, dar că decizia aparţine statelor membre.

Comisia nu poate face însă altceva decât să constate că ne-am făcut temele.

Preşedintele Traian Băsescu a observat că şi cel mai recent raport al Mecanismului de Cooperare şi Verificare arată că instituţiile statului român responsabile de lupta anticorupţie au performanţe pozitive.

"Faptul că instituţiile din România funcţionează, mă îndreptăţeşte, ca preşedinte al României, să solicit statelor membre dreptul României prevăzut în tratat de a intra în Spaţiul Schengen, atunci când îndeplineşte condiţiile" a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele României a mai precizat că cele câteva state membre care mai au încă reticenţe trebuie convinse, iar pe lângă eforturile diplomatice sunt necesare şi acţiuni interne.


Etichete BruxellesComisia EuropeanăTraian BăsescuJose Manuel BarrosodeclaraţiiSpaţiu Schengenanti-corupţiefrontierăjustiţieMCV

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live