Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Iniţiativă europeană pentru îmbunătăţirea sănătăţii prin sport

Comisarul european pentru Educaţie, consideră că se pot face mult mai multe lucruri prin intermediul politicilor europene pentru a încuraja oamenii să se ridice de pe scaun.

EuranetPlus.

Articol de Arina Petrovici, 29 August 2013, 13:11

Comisia Europeană a adoptat miercuri o iniţiativă care promovează îmbunătăţirea stării de sănătate prin activitate fizică.

Este pentru prima dată când Consiliul Uniunii Europene face o recomandare formală care vizează sportul.

Activitatea fizică ajută oamenii atât ca să-şi menţină o stare psihică bună, cât şi să combată greutatea excesivă şi obezitatea, prevenind totodată, diferite afecţiuni conexe.

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru Educaţie, consideră că se pot face mult mai multe lucruri prin intermediul politicilor europene pentru a încuraja oamenii să se ridice de pe scaun.

Potrivit oficialului european, această iniţiativă este o importantă piatră de temelie pusă de Comisia Europeană, în eforturile sale de a promova optimizarea sănătăţii prin sport, în blocul comunitar.

Audio: Rata inactivităţii fizice în Uniunea Europeană rămâne alarmant de crescută

Unul dintre elementele-cheie ale iniţiativei este acela de a ajuta statele membre să identifice evoluţiile şi, nu în ultimul rând, să încurajeze cetăţenii să facă mişcare prin exerciţii fizice cât mai atractive.

Comisarul Vassiliou a subliniat că, printr-o acţiune unitară, la nivelul blocului comunitar, se vor putea reduce, astfel, în sectorul medical, cheltuieli semnificative generate de lipsa mişcării.

Chiar dacă este pentru prima dată cînd Comisia Europeană propune, în mod oficial, un document pe această temă, în ultimii ani, Uniunea a promovat sportul prin intermediul politicilor şi al instrumentelor sale financiare, sprijinind în acest fel, măsurile promovate de fiecare ţară în parte.

Totuşi, în pofida acestor eforturi, rata inactivităţii fizice în Uniunea Europeană rămâne alarmant de crescută: două treimi dintre cetăţenii europeni nu au făcut niciodată sport sau au făcut foarte rar.

Beneficiile activităţii fizice pentru viaţa oamenilor sunt bine cunoscute de către toată lumea, însă, poate că nu toţi oamenii sunt conştienţi de numeroasele probleme generate de lipsa sportului: mortalitate prematură, nivel ridicat de supraponderalitate şi obezitate, cancer de sân şi de colon, diabet ori boli cardiovasculare.

Studiile arată că, într-o Europă cu o populaţie ameninţată de îmbătrânire, problemele de sănătate implică tot mai multe cheltuieli.

Recomandarea propusă miercuri va fi discutată în Consiliu începând de luna viitoare şi ar putea fi adoptată până la sfârşitul anului.

De altfel, Uniunea Europeană susţine implementarea măsurilor cuprinse în această initiative, prin programul Erasmus+, care va începe în 2014.

Getting people out of their chairs: initiative to promote physical activity in #Europehttp://t.co/Da5EHbrRmp cc @DennisAbbott @VassilliouEU

— European Commission (@EU_Commission) August 28, 2013