Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Luni, 03 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Simona Uţă, Ploieşti

4 Noiembrie 2015
Vizualizari: 2653
Comentează add

În prezenţa Principesei Margareta, Prinţului Radu şi Arhiducesei Maria Magdalena a Austriei, inima Reginei Maria s-a întors în Salonul de Aur, a încetat să mai bată în iulie 1938.

Inima Reginei Maria a revenit, după 77 de ani, la Castelul Pelişor

simona-uta-ploiesti

Castelul Pelişor. Foto: wikipedia.org.

Inima Reginei Maria a revenit, după 77 de ani, la Castelul Pelişor din Sinaia.

Născută în Marea Britanie, nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii, dar şi nepoata Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei, Regina Maria a României a fost o personalitate marcantă a istoriei noastre, recunoscută pe plan naţional şi internaţional.

Regina Maria este de două ori aliata noastră, spunea ministrul Franţei la Bucureşti, Contele Saint-Aulaire, o dată prin naştere, iar a doua oară prin inimă.

Ieri, inima Reginei Maria s-a întors în Salonul de Aur al Castelului Pelişor, exact în aceeaşi cameră în care a încetat să mai bată în iulie 1938.

În prezenţa Alteţelor Regale Principesa Margareta şi Prinţul Radu, dar şi a Arhiducesei Maria Magdalena a Austriei, cutia purtând inima Reginei a fost depusă şi acoperită cu tricolorul.

Directorul de protocol al Casei Regale, Sandra Gătejeanu Gheorghe, a declarat că evenimentul are o importanţă istorică, iar inima Reginei nu va mai pleca niciodată de la Castelul Pelişor.

"Am asistat la ceremonia prin care inima Reginei Maria a fost adusă în Salonul de Aur al Castelului Regal Pelişor, sală în care inima a bătut pentru ultima dată. Evenimentul este extrem de important pentru toţi românii, pentru că astăzi Regina României Mari sperăm noi că se va odihni pentru totdeauna într-o reşedinţă regală", a spus Sandra Gătejeanu Gheorghe.

Prezent la ceremonial, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă a rememorat rolul însemnat al Reginei Maria în crearea României Mari.

"Chiar dacă astăzi suntem în mod artificial separaţi, putem spune cu tărie că dacă nu ar fi fost Regina Maria, nu ar fi fost România. Nu ar fi fost România Mare. Personalitatea Majestăţii Sale, Regina Maria, puterea sa interioară şi faptul că avea o dublă origine, britanică şi respectiv din partea familiei Romanov de la Moscova, a permis să ajute enorm poporul român în aşa fel încât să se regăsească într-o singură ţară, după 2.000 de ani de aşteptare. Sperăm vreodată să revenim în aceste hotare fireşti, aşa cum le-a trăit, le-a văzut, şi-a depus inima şi sufletul Regina Maria, şi Regele Ferdinand şi întreaga familie regală în acea perioadă", a spus primarul capitalei Republicii Moldova,

Un fapt mai puţin cunoscut din viaţa reginei

Redactorul şef al Revistei Magazin Istoric,Dorin Matei, a adus în atenţie un fapt mai puţin cunoscut, dar relevant pentru viaţa acestei mari regine a României.

"A trecut prin multe în această viaţă şi probabil că sunt multe momente care au valoare de simbol în viaţa ei. Eu m-am oprit asupra unuia, numai pentru că e foarte aproape de ziua ei de naştere, şi pentru valoarea de simbol în general. În 2 noiembrie 1916 îşi pierde un copil, pe Mircea, un copil de 1 an şi 8 luni care murea din cauza febrei tifoide. Eram după două luni de război, din păcate entuziasmul de început fusese înlocuit de spaima dezastrului care se apropia, la sfârşitul lunii avea să fugă împreună cu soţul ei, cu Armata, guvernul, Parlamentul la Iaşi, pentru că au trebuit să părăsească Bucureştiul.

"Gândiţi-vă la drama unei mame care îşi pierde copilul şi nu şi-l pierde în orice moment şi nu e orice mamă, e Regina României. Trebuie să îşi jelească fiul, l-au îngropat repede în Biserica de la Cotroceni, apoi s-au grăbit să pregătească evacuarea la Iaşi. Îşi ia la revedere de la el, sperând dar fără să aibă certitudinea că va mai vedea vreodată mormântul şi va mai putea să pună vreodată o floare la mormântul copilului ei. Avea să revină în Bucureşti exact peste doi ani, la 1 decembrie 1918, exact în ziua în care la Alba Iulia se desăvârşea marea unire şi sigur că protocolul a obligat-o să defileze alături de soţul ei, de Regele Ferdinand de la Gara Mogoşoaia, pe Kiseleff, pe Calea Victoriei, la Universitate unde s-a făcut o paradă, apoi să asiste la tedeumul de la Mitropolie, după care primul drum l-a făcut la mormântul lui Mircea. I-a spus "Mircea, m-am întors", evident copilul era mort. Zona de simbol mi se pare evident, în acest episod practic e sintetizată toată viaţa ei.

"Regina care a fost în fruntea ţării într-unul dintre cele mai faste momente, cel al realizării României mari, dar şi drama femeii pentru că viaţa ei nu a fost deloc uşoară, şi-a pierdut soţul în 1927, Regele Ferdinand, a avut destule conflicte cu Carol, cu copilul ei care a şi obligat-o la un soi de surghiun, avea să moară după o suferinţă grea dar a ţinut să se întoarcă cu trenul tocmai din Germania ca să moară acasă. Deci în acest episod mi s-a părut mie că putem recunoaşte trăsăturile care au dominat viaţa acestei femei şi Regină a României", a spus Dorin Matei. 


Etichete inima Reginei MariaCastelul PelişorSalonul de AurSinaiaPrincipesa Margareta şi Prinţul RaduRomânia Mareprimarul Chişinăului Dorin Chirtoacăredactorul şef al Revistei Magazin Istoric Dorin Mateiistorie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live