Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ISTORICA (R) Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

30 Septembrie 2020
Vizualizari: 686
Comentează add

Îngrijorări privind luptele din Nagorno-Karabah

alexandru-beleavski-moscova

 Conflictul din Nagorno-Karabah. Arhivă Foto: www.commons.wikimedia.org/wiki/File:Artsakh_Occupation_Map.png

Comunitatea internațională este tot mai îngrijorată de intensificarea luptelor din enclava separatistă Nagorno-Karabah, unde confruntările dintre trupele azere și separatiștii armeni care controlează teritoriul au intrat în cea de-a patra zi.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a declarat extrem de preocupat de declarațiile războinice ale Turciei pe care le-a catalogat ca fiind pripite și periculoase şi a anunțat că va avea astăzi convorbiri cu omologul său rus, Vladimir Putin, iar mâine cu cel american, Donald Trump.

Declarațiile Turciei în sprijinul Azerbaidjanului au creat îngrijorare și la Moscova care a cerut părților implicate dialog și reținere. Alexandr Beleavschi cu ultimele informații de la Moscova.

Reporter: Rusia cheamă Armenia şi Azerbaidjanul să înceteze focul, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, care a cerut, de asemenea, tuturor țărilor din regiune să manifeste reținere și "să nu toarne gaz peste foc".
 
El a subliniat că Moscova nu susține declarațiile Turciei în sprijinul Azerbaidjanului.
 
Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat că Turcia este gata să susțină Azarbaidjanul, nu doar la masa de tratative, ci și pe câmpul de luptă.
 
Dmitri Peskov a spus că Moscova urmărește cu multă atenție și analizează atât informațiile privind evoluția conflictului militar, cât și toate declarațiile liderilor internaționali.
 
Premierul Armeniei, Nikol Paşinian, a declarat astăzi, la o întâlnire cu presa rusă la Erevan, că nu a discutat ieri cu președintele Vladimir Putin o posibilă intervenție a Rusiei în conflictul din Nagorno-Karabah, dar, în caz de necesitate, Armenia are toate bazele juridice pentru a solicita acest ajutor.
 
Premierul Nikol Paşinian a declarat că în actuala situație militare, Armenia analizează și posibilitatea recunoașterii independenței Karabahului.
 
Comentând această declarație, ambasadorul azer la Moscova, Polad Bülbüloğlu, a subliniat că reacția Azerbaidjanului poate fi cea mai negativă deoarece recunoașterea independenței Karabahului va însemna "arderea tuturor punţilor".
 
(PH)
 

Etichete Nagorno-KarabahlupteArmeniaAzerbaidjanRusiaTurcia(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live