Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OAMENI CARE MIŞCĂ ROMÂNIA (R) Miercuri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Diana Surdu

25 Martie 2020
Vizualizari: 644
Comentează add

Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei persoane bolnave se pedepseşte cu închisoare de până la 5 ani.

Infracțiunile în timpul stării de urgenţă se pedepsesc în regim agravant

diana-surdu

  Foto: Arhivă. 

Orice infracţiune săvârşită în timpul stării de urgenţă se pedepseşte în regim agravat, potrivit Codului Penal. Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei persoane bolnave se pedepseşte cu închisoare de până la 5 ani. De asemenea, furtul calificat săvârşit prin violare de domiciliu sau sediu profesional în timpul stării de urgenţă se pedepseşte cu maximum 9 ani.

În cazul tâlhăriei calificate în urma căreia are loc o vătămare a victimei sau moartea acesteia, pedeapsa ajunge până la 20 de ani de închisoare. Infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, adică transmiterea prin orice mijloace a unei boli infecto-contagioase de o persoană care știe că suferă de această boală, dacă s-a produs moartea unei persoane, se pedepsește cu maximum de 17 ani de închisoare.

Potrivit Codului Penal, pentru concursul de infracțiuni se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un sport de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite. În cazul săvârșirii a trei infracțiuni de zădărnicire a combaterii bolilor în condițiile menționate anterior, maximul pedepsei va fi de 28 de ani și patru luni de închisoare.

Declarațiile false sau nedeclararea unor fapte către autoritățile abilitate poate fi pedepsită ca infracțiune, iar dacă fapta este comisă profitând de starea de urgență, pedeapsa poate ajunge până la șapte ani de închisoare.

În cazul evaziunii fiscale în domeniul comerțului cu produse sanitare, maximul pedepsei ajunge la 17 ani de detenție, dacă prejudiciul este mai mare de 500.000 de euro.

Cu maximum 12 ani de închisoare vor fi pedepsite persoanele care profită de starea de urgență și prezintă la Autoritatea Vamală documente de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri, deci falsificate.

(S.S.)


Etichete stare de urgențăinfracțiunicarantinăcod penalpedeapsă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live