Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (continuare) Joi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

12 Iulie 2016
Vizualizari: 1596
Comentează add

Este vorba de o tânără care a călătorit într-o zonă de risc, Insula Martinica din Caraibe.

INFOGRAFIC: Primul caz de infectare cu virusul zika la un cetăţean român

radiojurnal

Foto: Arhivă.

A fost confirmat primul caz de infectare cu virusul Zika la un cetăţean român. Conform informaţiilor de la Ministerul Sănătăţii, este vorba de o tânără care a călătorit într-o zonă considerată de risc, insula Martinica din Caraibe.

Imediat după întoarcerea în ţară, la Bucureşti, ea a prezentat simptome specifice şi a fost diagnosticată, aseară, la Institutul "Victor Babeş", cu infecţie cauzată de acest virus periculos, dar în prezent este în afara oricărui pericol şi a fost externată. Este vorba de un caz izolat, subliniază autorităţile, care consideră că riscul de transmitere pe teritoriul României este minim. Medicii îi atenţionează însă pe cei care călătoresc în străinătate.

Doctorul Gabriel Popescu, specialist în boli infecţioase:
Gabriel Popescu: Tabloul ei clinic seamănă cu al multor altor infecţii virale. Asta înseamnă febră, durere de cap, stare generală care poate fi alterată, apariţia de erupţii tegumentare, dureri de muşchi şi de încheieturi, conjunctivită. Nu există un tratament specific împotriva virusului Zika. Tratamentul constă în repaus, odihnă, hidratare corespunzătoare şi medicaţie care să înlăture manifestările bolii, că sunt ele febră sau dureri.

Zonele de risc în privinţa virusului zika. Sursa: Ministerul Sănătăţii.

Infecţia cu Zika este în mod special periculoasă pentru femeile însărcinate, pentru că ea a fost asociată cu apariţia de malformaţii congenitale la copii născuţi după infectarea mamelor. Cazul din România a fost raportat de autorităţi organismelor internaţionale de sănătate, iar pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii se oferă mai multe informaţii despre modul de transmitere a virusului Zika - prin înţepătura unei anumite specii de ţânţari, dar şi prin contact sexual.

Se prezintă de asemenea o serie de recomandări pentru evitarea infectării în cazul unor călătorii în zone de risc. Aceste zone de risc sunt evidenţiate pe o hartă disponibilă de asemenea pe site-ul instituţiei, www.ms.ro. Este vorba în principal de America Latină şi de sud-estul Asiei, aminteşte reporterul Radio România Actualităţi, Adriana Turea.

Cum se transmite virusul zika. Sursa infografiei: Ministerul Sănătăţii.


Etichete Primul caz de infectare cu virusul zikacetăţean românzikazonă de riscInsula Martinica din Caraibe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live