Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ (Continuare) Duminică, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Rusu

23 Mai 2014
Vizualizari: 1417
Comentează add

Tot sistemul financiar global trebuie reglementat, inclusiv fondurile cu capital de risc, cele care controlează şi fac plasamente de sute de miliarde, spune Daniel Dăianu.

Încrederea investitorilor în instituţiile financiare "este mică"

oana-rusu

 Foto: Reuters.

Tot sistemul financiar global trebuie reglementat, inclusiv fondurile cu capital de risc, cele care controlează şi fac plasamente de sute de miliarde.

Afirmaţia îi aparţine prim-vicepreşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Daniel Dăianu, şi a fost făcută cu prilejul unei dezbateri organizată de Asociaţia Analiştilor Financiari din România. 

 Încrederea investitorilor în instituţiile financiare este foarte mică, atât în România, cât şi la nivel European - a declarat, astăzi, reprezentantul unei organizaţii globale de specialişti din domeniul financiar Josina Kamerling.

Aceasta a mai spus că o mare problemă a industriei financiare, atât în România, cât şi la nivel european, o reprezintă etica, aflată în declin între profesioniştii din această ramură.

Scăderea credibilităţii poate duce pe termen lung la neîndeplinirea obiectivelor clienţilor şi scăderea cererii de produse financiare - spun cei din domeniu. Industria financiară se află într-un impas - a recunoscut prim-vicepreşedintele ASF, Daniel Dăianu.

"Dacă oamenii nu-şi văd în siguranţă economiile, n-au încredere în a face plasamente, n-au încredere în instrumente financiare, nu numai că industria financiară nu poate să lucreze cum se cuvine, dar ceea ce numim economia reală nu va funcţiona bine şi, mai departe, constatăm că fără încredere lipseşte un ingredient esenţial pentru motorul economiei.

"O relaţie de încredere între cel care oferă servicii financiare, alias industria financiară, şi consumatorul de servicii financiare. Această relaţie nu mai este bună, deci s-a frânt ceva şi s-a produs această... de criză şi de o conduită, nu în regulă, a unor actori principali, a unor actori mari pe piaţa financiară, instituţii financiare", spune Daniel Dăianu.

"Avem nevoie de o legislaţie mai simplă"

 Încrederea investitorilor - a mai spus Daniel Dăianu - trebuie recâştigată, pe lângă o conduită etică, printr-o gamă de produse financiare mai bine adaptate la nevoile consumatorilor şi instituţii financiare mai prietenoase cu clienţii lor.

Şi legislaţia secundară trebuie simplificată - spune preşedintele Organizaţiei Profesioniştilor Pieţei de Capital, Cristian Duţescu.

"Avem nevoie pe piaţa de capital de o legislaţie mult mai simplă, legislaţie secundară, să fie toate normele în acelaşi loc.

Eu zic că avem nevoie de un cod al pieţei de capital, elaborat de către ASF. Al doilea pas, şi aici ţine de operatorul de piaţă principal în România, codurile reglementatorilor trebuie să fie foarte simplu de citit", spune Cristian Duţescu.

Investitorii reprezintă obiectul central al pieţei de capital - a spus şi directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwig Sobolewski, iar atragerea lor se poate face şi prin crearea de oportunităţi de investiţii, cum ar fi privatizarea companiilor româneşti. 


Etichete Daniel DăianuAsociaţia Analiştilor Financiari din RomâniaASFeconomiiinstrumente financiare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live