Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Duminică, 07 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

14 Martie 2010
Vizualizari: 1454
Comentează add

Opoziţia din Italia a scos în stradă peste 50 de mii de manifestanţi pentru a milita împotriva înşelăciunii şi pentru respectarea drepturilor din peninsulă.

Început de an cu mişcări de stradă în Italia

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Protestatarii au cerut prin acţiunea de protest apărarea ”democraţiei parlamentare de acţiunile neconstituţionale ale regimului lui Silvio Berlusconi”. Foto: Elena Postelnicu.

Sâmbătă după-amiază în Piazza del Popolo din Roma în cadrul unei manifestări organizate de opoziția italiană, peste 50.000 de italieni au protestat sub sloganul ”Democraţie, legalitate, muncă. Da pentru reguli şi drepturi. Nu pentru înşelăciuni. Pentru victorie”.

”Sărbătoarea pentru o allternativă”, așa cum a fost numită de liderul Partidului Democrat, Luigi Pier Bersani, l-a ”atacat” în mod direct pe șeful guvernului de la Roma, Silvio Berlusconi.

Protestatarii au cerut prin acţiunea de protest apărarea ”democraţiei parlamentare de acţiunile neconstituţionale ale regimului lui Silvio Berlusconi” şi respingerea decretului guvernamental prin care s-a încercat legiferarea înscrierii în competiţia electorală a listelor de candidaţi ai partidului PdL (Poporul Libertății).

Listele de candidaţi ai partidului PdL au fost respinse săptămâna trecută de biroul electoral central din cauza unor nereguli de procedură.

Potrivit vicepreşedintelui senatului italian Emma Bonino ”este nevoie de un nou început în special în modul în care se face politică".

Totodată Emma Bonino a afirmat la deschiderea manifestării că acţiunea de protest îi reprezintă "pe toţi cei care simt nevoia de legalitate, curăţenie, respect al regulilor democratice, decenţă şi conduită instituţională”.

Vicepreşedintele senatului italian, Emma Bonino este în același timp şi unul din candidaţii pentru postul de preşedinte ale regiunii Lazio.

Actuala guvernare este acuzată de manifestanţi că se ocupă mai mult de probleme strict politice, de procesele penale şi deficitul de imagine premierului și nu are în plan soluţii anticriză şi de combatere a şomajului.

De cealaltă parte Silvio Berlusconi consideră manifestaţia stângii una ”grotescă şi absurdă”.

”Este grotesc că astăzi se manifestă împotriva pierderii libertăţii când tocmai nouă se încearcă să ni se ia libertatea de a vota”, a afirmat premierul italian.

Totodată Silvio Berlusconi a anunţat că va ieşi în stradă pe 20 martie într-o manifestare asemănătoare pentru a denunţa ”complotul” formaţiunilor de stânga şi magistraturii din cauza căruia candidații formațiunii sale politice (PdL) propuși pentru regiunea Lazio și Milano au fost excluși din cursa electorală de la sfârșitul acestei luni.


Etichete ItaliaprotestDemocraţielegalitatemuncăSilvio BerlusconidemocraţielegalitatemuncăRomadrepturi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live