Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Pavel Ionescu

16 Iulie 2020
Vizualizari: 513
Comentează add

Secretarul de stat american Mike Pompeo laudă decizia guvernului de la Londra de a tăia legăturile cu compania Huawei.

„Început al unei schimbări mai ample de atitudine” față de China

pavel-ionescu

Secretarul american de stat Mike Pompeo.        Foto: Arhivă.

Casa Albă, dar și Departamentul de Stat american au salutat decizia Marii Britanii și au anunțat impunerea unor restricții de viză pentru angajați ai societăților tehnologice chineze, precum Huawei, care aduc un sprijin material regimurilor vinovate de încălcări și abuzuri ale drepturilor omului în lume. Au fost amenințate cu sancțiuni și companiile care sprijină dezvoltarea rețelelor de energie rusești în Europa.

Secretarul de stat Mike Pompeo a susținut o conferință de presă la Departamentul de Stat, în care, încă din deschidere, a lăudat decizia guvernului de la Londra de a tăia legăturile cu compania Huawei. Săptămâna viitoare, spune domnul  Pompeo, va face o vizită rapidă în Regatul Unit și în Danemarca, unde în fruntea agendei se vor afla: "Partidul Comunist Chinez și amenințările pe care acesta le reprezintă pentru popoarele libere din întreaga lume". Întrebat dacă nu amenințarea cu sancțiuni din partea Washingtonului a fost cea care a contat în decizia britanică, secretarul de stat american a explicat că este de fapt începutul unei schimbări mai ample de atitudine față de chinezi.

Mike Pompeo: Cred că au acționat așa pentru echipele lor de securitate, au ajuns la aceleași concluzii ca și echipele noastre, că nu poți să protejezi informația utilizând rețele cu origini chinezești lipsite de siguranță și care o vor conduce aproape cu certitudine în mâinile Partidului Comunist Chinez. Cred că decizia s-a luat din motivele corecte, pentru a proteja, a asigura și prezerva interesele de securitate ale cetățenilor Marii Britanii. Sunt mulțumit că lucrurile se mișcă în această direcție în lumea întreagă. Cred că munca pe care am depus-o dă rezultate și face ca o lumea întreagă să-și pună întrebarea:

Dacă există un asemenea analist de securitate, ce e de făcut? Care sunt riscurile comerciale? Cum poți să te orientezi în direcția corectă? Și cum ne asigurăm că aplicăm soluții cu costuri eficiente, care să nu ne supună popoarele la riscurile pe care le aduce deținerea unei asemenea infrastructuri. Cred că tendința este în revers și că veți fi martori la schimbări în lumea întreagă. Vedeți deja că marile rețele de telefonie ale lumii împărtășesc aceste îngrijorări și că distribuitorii privați de telefonie înțeleg riscurile ca în companiile lor să fie implicate rețelele acestor comercianți lipsiți de încredere.

Secretarul de stat Mike Pompeo a anunțat și posibile sancțiuni pentru companiile implicate în gazoductele Nord Stream 2 și ramura gazoductului TurkStream ce vizează transportul gazelor naturale din Rusia în Germania, via Marea Baltică, respectiv, în zona Balcanilor, prin Turcia. Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiție de 11 de miliarde de dolari, finanțată jumătate de gigantul rusesc Gazprom și jumătate de cinci companii europene. El va permite dublarea capacității de transport a actualului Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania prin Marea Baltică, fără să mai treacă prin Ucraina.

Termenul inițial de finalizare a proiectului era primul semestru din acest an, însă la finele lui decembrie 2019 președintele american Donald Trump a promulgat legea ce impune sancțiuni companiilor implicate în construirea gazoductului rus Nord Stream 2. Acum, spune secretarul de stat Mike Pomepo, orice companie va asista la construcție gazoductului riscă sancțiuni, pentru că în joc este de fapt securitatea transatlantică.

Mike Pomepo: Măsurile pe care le luăm pun investițiile sau alte activități legate de aceste conducte de export energetic rusesc în fața riscurilor sancțiunilor Statelor Unite. Este o avertizare directă că nu vor fi tolerate companiile care ajută sau sprijină proiectele cu influență malignă a Rusiei. Renunțați acum sau riscați să primiți sancțiuni. Vreau să fiu clar: acestea nu sunt proiecte comerciale, sunt instrumente cheie ale Kremlinului de a exploata și de a extinde dependența europenilor de resursele energetice rusești, instrumente prin care Ucraina este subminată prin reducerea tranzitului de gaze critic pentru acea democrație, o unealtă care în cele din urmă vizează să submineze securitatea transatlantică. Statele Unite și-au exprimat totdeauna disponibilitatea de a-i ajuta pe partenerii europeni să-și satisfacă nevoile energetice. 

Rusia a replicat că Statele Unite exercită o presiune politică într-o competiție inegală - transmite agenția Reuters, care citească agenția rusească Tass. Tot Reuters amintește că Statele Unite, care au rezerve în exces de gaze naturale, încearcă să exporte în Europa gaz natural lichefiat.

De asemenea, americanii i-au încurajat pe europeni să-și diversifice importurile și spre alte surse de gaze naturale, precum Norvegia. Germania se opune sancțiunilor, în contextul nevoilor sale crescute de gaz din import care să-i suplinească renunțarea la cărbune și la centralele nucleare.


Etichete (ii)pompeohuawei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live