Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 22 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mario Balint

5 Iulie 2017
Vizualizari: 1131
Comentează add

Gărâna Jazz Festival, cel mai complex eveniment de jazz open-air din Europa Centrală şi de Est, va avea loc între 6 şi 9 iulie 2017 în Munţii Semenic, judeţul Caraş-Severin.

Începe Gărâna Jazz Festival

mario-balint

Gărâna Jazz Festival, cel mai complex eveniment de jazz open-air din Europa Centrală şi de Est, va avea loc între 6 şi 9 iulie 2017 în Munţii Semenic, judeţul Caraş-Severin.

Joi seară, de la ora 19:00, debutează ediția a 21-a a Festivalului Internațional de Jazz de la Gărâna. După sărbătorirea a două decenii de festival, Gărâna continuă să consolideze pasiunea şi nevoia de jazz sub cerul liber, cultivînd libertatea muzicii live în mijlocul naturii, aşa cum a făcut-o din 1997 pînă-n prezent.

Programul ediției 2017 se conturează ca un ecou al ultimilor 20 de ani de concerte la Gărâna, cu prezențe legendare și descoperiri curajoase, precum grupul HÀ NÔI DUO and friends, format din chitaristul Nguyên Lê, muzician vietnamez născut la Paris și tînărul artist Ngô Hong Quang.

18 trupe vor urca anul acesta pe scenele Gărâna Jazz Festival din Poiana Lupului și de la Biserica Catolică din Văliug, între care chiataristul american John Scofield, care a cîntat alături de Miles Davis, cel mai apreciat artist de jazz al anului, cîștigător a două premii Grammy, dar și Omar Sosa Quarteto Afrocubano, artistul care a molipsit o lume întreagă cu frenezia muzicii afro-cubaneze. Evident, organizatorul Marius Giura nu a uitat nordicii: Tonbruket, formația suedeză care a cîntat la Gărâna în 2010, revine în poiană după șapte ani, chiar în deschiderea acestei prime seri de festival. Sau, pianistul suedez Bobo Stenson, una dintre cele mai importante personalități ale jazz-ului European, care va închide ultima seară de festival, duminică, 9 iulie.

Joi, va mai urca pe scenă David Torn care ajunge în premieră în România cu proiectul Sun Of Goldfinger, alături de Tim Berne la saxofon și Ches Smith la tobe. Sun of Goldfinger va fi reprezentarea ideală a felului în care ar suna viitorul jazz-ului, o experiență curajoasă pentru iubitorii de jazz din Gărâna dar și ocazia de a-l cunoaște pe David Torn pentru prima dată în România. Maestru al combinării muzicii electronice cu instrumente acustice, David Torn este chitaristul care a acompaniat cei mai în vogă artiști ai fiecărei generației prin care a trecut. Chitara sa a contribuit la compozițiile lui David Bowie, John Legend, Madonna, Tori Amos, Bill Bruford, Mick Karn, Steve Roach, Matt Chamberlain. În 2016 și-a lansat albumul solo ”Only Sky”, aclamat de public și descris de publicația The Guardian ca ”un peisaj muzical vast, furtunos, de inspirație Hendrixiană, care reușește să te copleșească”.

Seara de vineri va fi deschisă de Raul Kusak, considerat unul dintre cei mai buni claviaturiști români, urmat de o prezență complet inedită în programul Gărâna Jazz Festival: grupul HÀ NÔI DUO and friends, format din chitaristul Nguyên Lê, muzician vietnamez născut în Paris și tînărul artist Ngô Hong Quang. Împreună aduc la viață ”sufletul Vietnamului”, o călătorie muzicală surprinzătoare care te poartă printre nori în munții vietnamezi și apoi te readuce într-o furtună electrică provocată cu măiestrie de chitara lui Lê.

În dimineața zilei de sîmbătă, 8 iulie, va avea loc concertul Mircea Tiberian & Marta Hristea sub umbrela proiectului Magellan – A sonic journey, doi muzicieni care au contribuit la evoluția istorică a jazz-ului românesc.

Îndrăgostit de Cuba, de pian și de oameni, Omar Sosa a știut cum să molipsească o lume întreagă de frenezia muzicii afro-cubaneze. Pe 8 iulie, artistul va îmblînzi a treia seară a festivalului de jazz de la Gărâna alături de quartet-ul Afro Cubano, o formulă care explorează sinergia dintre muzica afro-americană, hip-hop și muzică clasică.

Nominalizat de 7 ori la premiile Grammy, Omar Sosa își va prezenta la Gărâna cel mai recent album, Ilé, un tribut muzical adus rădăcinilor sale artistice, căutate cu pasiune în muzica Havanei din anii `80 și începutul anilor `90. Ile înseamnă, în traducere liberă, ”tărâmul de acasă”.

Pionier al fusion-ului și maestru al genului bebop, funk și R&B, John Scofield a influențat evoluția jazz-ului de la finalul anilor 70 pînă în prezent, iar chitara sa și-a făcut cunoscute acordurile pe toate continentele. John Scofield este cîștigător a două premii Grammy la ceremonia din februarie 2017: cel mai bun album de jazz instrumental pentru ”Country for Old Men” și cea mai bună improvizație solo jazz pentru single-ul “I’m So Lonesome I Could Cry”. Artistul și-a început cariera în 1978 și timp de 3 ani a cântat și înregistrat alături de Miles Davis, o etapă artistică care i-a asigurat un loc stabil în prim-planul jazzului internațional.

Pianistul suedez Bobo Stenson, una dintre cele mai importante personalități ale jazz-ului European, va închide ultima seară de festival, duminică, 9 iulie.


Etichete Gărâna Jazz Festivalcel mai complex eveniment de jazz open-airEuropa Centrală şi de EstMunţii Semenicjudeţul Caraş-Severin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live