Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

20 Septembrie 2019
Vizualizari: 257
Comentează add

Compania Bulgartransgaz şi consorţiul saudit Arkad au semnat acordul pentru construcţia tronsonului bulgăresc al gazoductului TurkStream în direcţia Serbiei

Începe construcţia tronsonului bulgăresc TurkStream în direcţia Serbiei

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

Foto: Arhiva

La ceremonie au participat premierul Boiko Borisov şi ministrul rus al industriei şi comerţului, Denis Manturov. Gazoductul dintre Turcia şi Serbia are o lungime de 474 de km şi o capacitate de 31,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, iar în următorii 20 de ani, Bulgaria speră să obţină din taxe de tranzit peste 3,5 miliarde de euro. 

Primele cantităţi de gaze vor ajunge în Serbia după 250 de zile. Va fi folosită o parte din gazoductele existente. La aproximativ 600 de zile de la startul proiectului va fi predat un nou tronson de 166 de kilometri de la staţia de compresare Polski Senoveţ până la oraşul Provadia şi alte instalaţii. În acest mod va putea fi asigurat tranzitul la capacitatea maximă.

Gazoductul între Turcia şi Serbia, denumit de premierul Boiko Borisov "Balkanstream" are o lungime de 474 de kilometri şi capacitate de 31,5 miliarde metri cubi de gaze pe an. Operatorul instalaţiilor va fi compania de stat Bulgargaz. Valoarea proiectului este de 1,1 miliarde euro, la care se adaugă alte 250 de milioane dobânzi 180 de milioane investiţii în staţii de compresoare.

Boiko Borisov a declarat la ceremonia de semnare a acordului că prin realizarea gazoductului Bulgaria îşi va menţine poziţia strategică în jocul internaţional al gazelor. El a adăugat că "după ce proiectul South Stream a fost blocat din cauza corupţiei, iar Nabucco din cauza Occidentului, ruta gazelor era pe cale de a ocoli Bulgaria. Acum vom avea un gazoduct de tranzit al nostru şi vom asigura ţărilor vecine o sursă alternativă de gaze. 90% din din tuburile necesare se află în ţară".

În următorii 20 de ani Bulgaria speră să obţină din taxe de tranzit peste 3,5 miliarde euro, prin înlăturare rapidă a obstacolelor juridice în faţa semnării acordului cu consorţiul saudit s-a urmărit evitarea plăţii unei despăgubiri mari concernului rus Gazprom - informează cotidianul sofiot Dnevnik.

Ministrul rus al industriei şi comerţului, Denis Manturov, a declarat că Moscova putea participa şi la realizarea proiectului nuclear Belene.

Borisov a mulţumit Rusiei pentru contribuţia sa la prelungirea cu 10-15 ani a duratei de funcţionare a reactoarelor 5 şi 6 de la Kozlodui.

funcţionare a reactoarelor 5 şi 6 de la Kozlodui. 


Etichete TurkStreamBoiko BorisovDenis ManturovPolski SenoveţProvadiaNabuccoSouth StreamBeleneKozlodui

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live