Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

4 August 2021
Vizualizari: 473
Comentează add

Grecia, Turcia, Albania, Bulgaria sau Italia sunt pe lista ţărilor unde focul a mistuit până acum mii de hectare de pădure şi vegetaţie.

Incendii în Europa

radiojurnal

Incendiu de vegetație lângă o suburbie a Atenei - 3 august 2021. Foto: AGERPRES/EPA/YANNIS KOLESIDIS

În nordul Mediteranei, noi incendii de vegetaţie izbucnesc, în pofida eforturilor supraomeneşti făcute de pompieri, care luptă cu flăcările de mai mult de o saptămînă.

Grecia, Turcia, Albania, Bulgaria sau Italia sunt pe lista ţărilor unde focul a mistuit până acum mii de hectare de pădure şi vegetaţie.

Zeci de locuinţe şi sute de oameni au fost evacuaţi aproape zilnic.

În Turcia, unde opt persoane au murit ucise de flăcări. Echipele de intervenţie au reuşit să pună sub control sute de incendii, dar vântul fierbinte poartă scânteile în toate direcţiile şi izbucnesc noi focare.


În Grecia, flăcările au ajuns într-un cartier de la periferia Atenei, unde au distrus mai multe case.

Ţara este acoperită de cel mai grav val de căldură din ultimele decenii.

Sunt temperaturi aşteptate şi de 46 de grade Celsius, depăşind recordul din 1987, când o caniculă cu caracteristici similare a provocat, la sfârşitul lunii iulie, 1.300 de morţi.


Reporter: Luminiţa Apostol - În anumite regiuni din centrul Greciei și din peninsula Peloponez temperaturile sunt prognozate să ajungă, în aceste zile, până la 46 de grade Celsius, după ce în ultimele 48 de ore au izbucnit 116 incendii în întreaga Grecie, fără să facă însă victime.

Corespondenta noastră Michaela Lambrinidou spune că cele mai mari incendii sunt în insula Rhodos, unde locuitorii mai multor sate au trebuit evacuați, și în peninsula Peloponez, iar pompierii încearcă să le țină sub control.

Autoritățile elene au avertizat asupra riscului foarte ridicat de izbucnire a incendiilor chiar și după trecerea valului de caniculă, pe fondul secetei care afectează țara, și al vântului ce poate înteți flăcările. Şi în Bulgaria seceta și temperaturile de 40 de grade au provocat incendii grave mai ales în partea de sud a țării, pentru care a fost emisă o alertă.

Aproximativ 20 de case abandonate au ars într-un sat din sudul Bulgariei, în timp ce în regiunea Pernik flăcările au distrus aproximativ 100 de hectare acoperite cu păduri, arbuști și ierburi uscate.

În Turcia, pompierii au anunțat că după șapte zile de luptă cu flăcările, sunt încă active nouă incendii. Avioane din mai multe țări europene îi ajută pe pompierii turci pentru a ține sub control incendiile, în care au murit opt persoane.


Realizator: Incendiile au făcut o victimă şi în Albania - un bărbat de 64 de ani a murit într-o regiune sudică, unde sute de pompieri și militari luptă cu zeci de incendii.

(RS)


Etichete IncendiiEuropavegetatiegreciaturciaalbaniabulgariaitalia(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live