Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

15 Februarie 2015
Vizualizari: 1911
Comentează add

Militarii ucraineni şi rebelii proruşi au oprit luptele în estul Ucrainei, însă încălcări sporadice ale armistiţiului au fost raportate la Debalţeve.

"Încălcări sporadice" ale armistiţiului din estul Ucrainei

alexandru-beleavski-moscova

Imagine din regiunea Doneţk. Foto: captură youtube.com.

Militarii ucraineni şi rebelii proruşi au oprit luptele în estul Ucrainei, unde, la miezul nopţii, a intrat în vigoare Acordul de la Minsk de încetare a focului.

Este linişte în oraşele Doneţk, Lugansk şi Mariupol.

Rebelii proruşi susţin că tiruri sporadice de arme uşoare se mai aud în oraşul strategic Debalţeve.

Încetarea focului este prima etapă a planului de pace, destinat să pună capăt unui conflict soldat, în 10 luni, cu peste 5.500 de morţi.

Potrivit înţelegerii, forţele ucrainene şi luptătorii separatişti trebuie acum să retragă armamentul de pe linia frontului şi să creeze astfel o zonă-tampon.

Regimul încetării focului, intrat în vigoare în estul Ucrainei, la ora 00:00, ora Kievului, care este şi ora României, pare să fie respectat în general, dar ambele părţi acuză deja reciproc de încălcări sporadice, urmate de riposte din partea forţelor proprii.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, Svyatoslav Ţegolko, a declarat că, deocamdată, este prea devreme să se tragă concluzii în legătură cu respectarea armistiţiului.

În declaraţia în care a anunţat încetarea focului, preşedintele Poroşenko a spus că Ucraina doreşte pacea mai mult ca oricine, sugerând, totodată, că nu va lăsa fără răspuns încălcarea procesului de pace.

Petro Poroşenko a declarat că va face tot ce depinde de el pentru ca din partea Ucrainei să nu existe încălcări ale încetării focului şi pentru a nu se rata şansa, probabil ultima - aprecia acesta - de a lansa procesul de reglementare paşnică, politică a situaţiei din Donbas.

Preşedintele Poroşenko a ţinut să sublinieze că procesul de pace este grav ameninţat de situaţia din zona Debalţeve, respingând, însă, afirmaţiile separatiştilor că am încercuit în această zonă mai multe mii de militari ucraineni.

Aplicarea armistiţiului va fi evaluată, astăzi, de preşedinţii rus - Vladimir Putin, ucrainean - Petro Poroşenko şi francez - François Hollande şi de cancelarul german Angela Merkel, în aşa-numitul "format Normandia".  


Etichete UcrainaDonbasDoneţkDebalţeveLuganskMariupolPetro PoroşenkoRusiaseparatiştiacordMinskconflictarmistiţiupace

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live