Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 26 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

Luni, 22 Februarie 2021
Vizualizari: 106
Comentează add

O reacție severă era în investigare după ce starea unui pacient cu multiple boli cronice s-a deteriorat la scurt timp după ce a făcut rapelul cu Pfizer, pe 16 februarie.

În ultimele zile s-au semnalat “două posibile reacții severe la vaccinare”

mihaela-enache

Foto: facebook.com/ROVaccinare

România a folosit până acum peste un 1.400.000 de doze de vaccin anti-COVID și este aproape de top 10 mondial, raportat la populație.

Cu alte aproape 30.000 de seruri administrate de ieri până azi ne apropiem de 820.000 de oameni care au primit cel puțin o doză, din care aproximativ 590.000 au făcut și rapelul.

De la începutul campaniei naționale de imunizare s-au înregistrat și peste 4.300 de reacții adverse la vaccinurile utilizate, adică o proporție de circa 3 la mie.

Aproape toate au fost comune și minore, însă în ultimele zile s-au semnalat și două situații mai deosebite.

O reacție severă era în investigare după ce starea unui pacient cu multiple boli cronice s-a deteriorat la scurt timp după ce a făcut rapelul cu Pfizer, pe 16 februarie, în București.

Autoritățile de sănătate publică au ajuns însă la concluzia că a fost vorba doar de o coincidență între momentul administrării vaccinului și evoluția negativă a afecțiunilor pe care le avea deja.

Persoana în vârstă de 64 de ani s-a vaccinat și după cele 15 minute în care a fost ținută sub observație, fără să se semnaleze probleme, s-a deplasat la centrul de dializă din apropiere, unde s-a simțit rău și a fost transportată la urgențe.

În prezent, starea sa este stabilă. Astăzi a fost raportată și o reacție de tip anafilactic în județul Olt, la o persoană în vârstă de 46 de ani, care a făcut prima doză de vaccin AstraZeneca și care nu era cunoscută cu istoric de reacții alergice.

După aproximativ 10 minute însă, ea a avut o astfel de reacție puternică, iar personalul medical din centrul de vaccinare i-a acordat urgent îngrijiri medicale de specialitate, conform procedurilor. Starea de sănătate i s-a ameliorat și a fost transportată la spitalul din Slatina pentru îngrijiri suplimentare.

La acest moment, starea persoanei este bună, însă mai rămâne sub supraveghere medicală - informează Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.

(RS)


Etichete vaccinarerapelreactii(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live