Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Luni, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

16 Mai 2012
Vizualizari: 1971
Comentează add

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga a reclamat faptul că în trecut la MAE unele persoane au fost numite pe criterii politice şi nu pe criterii profesionale.

În trecut "la MAE s-au făcut numiri politice"

carmen-gavrila

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga. Foto: Agerpres.

Andrei Marga a spus, că, de exemplu, nu este normal ca, la Catania, consulul român să nu vorbească limba italiană, în condiţiile în care, în prezent consulatul de la Catania se ocupă de lămurirea situaţiei în care, recent, un român a murit într-un penitenciar din Lecce, Italia.

În consecinţă, ministrul Marga a anunţat că vor fi făcute evaluări ale personalului diplomatic. “În reprezentarea României sunt oameni cu excelentă calificare, sunt diplomaţii, şefi de misiuni recunoscuţi şi de partenerii noştri. Dar pe de altă parte, chiar cazul de la Lecce ne arată că s-au numit în posturi importante oameni luaţi din capitală sau provincie, şi din provincie să fim siguri, pe criteriul afinităţilor politice.

"Nu poţi să trimiţi la Lecce oameni în consulat care nu ştiu italiană, a spus Andrei Marga, în discursul susţinut la reuniunea consilierilor economici.

Potrivit site-ului MAE, şeful Consulatului României de la Catania, inaugurat în octombrie 2011, este consulul Adriana Elena Moţa, personalul fiind completat de consulul Ion Calciu şi funcţionarul consular Ana Maria Cristina Gheorghe.

"Posturi deblocate" la MAE

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a anunţat că la MAE dar şi la alte ministere vor fi deblocate posturi, conform unei cereri a premierului Victor Ponta.

Andrei Marga a precizat că din punct de vedere al cheltuielilor, va fi respectată anvelopa bugetară a costurilor cu personalul convenită cu FMI.

În 2009, guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă, în urma negocierilor cu FMI, să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie şi să permită angajarea unui singur funcţionar la şapte posturi vacantate, excepţii fiind acceptate doar pentru funcţiile de conducere, înalţi funcţionari şi administraţii subdimensionate.

"Primul-ministru a dat instrucţiuni, nu numai la Externe, ci şi la alte ministere, să aibă loc o deblocare în sensul că se pot face angajări. şi noi vom face. Dincoace de acea regulă cu 1 la 7. Dacă ne uităm bine în negocierile cu FMI care sunt mereu invocate, acolo este o limită pusă la anvelopa financiară a posturilor, nu la efectivul de posturi. şi atunci în aceeaşi anvelopă financiară poţi să te mişti", a declarat ministrul Marga.

Evaluări de personal

Şeful diplomaţiei a mai precizat că încă nu poate spune câte posturi vor fi scoase la concurs pentru că încă nu s-a făcut o evaluare, dar prioritate trebuie acordată celor din misiunile diplomatice, unde sunt cazuri în care doar o singură persoană reprezintă România, ceea ce este insuficient mai ales când este vorba şi despre relaţii economice.

Andrei Marga a comentat că în urma tăierilor de personal efectuate în ultimii ani în MAE din cauza austerităţii, diplomaţii au fost folosiţi pentru chestiuni de gospodărire ale ambasadelor iar în unele reprezentante, un singur angajat este şi administrator sau portar, ceea ce, a spus ministrul, nu este normal.

“Reprezentantul economic să nu fie folosit pentru chestiuni de gospodărie a ambasadei, să fie folosit conform competenţelor, aceasta este crucial”a declarat Marga şi a adăugat că va interveni pentru normalizarea situaţiei acolo unde sunt relaţii sau e un potenţial de relaţii economice semnificativ.

“Ştim constrângerile determinate de politica de austeritate, dar trebuie spus că în unele locuri tăierile costă mai mult decât asigurarea de posturi care să aibă eficienţa necesară” a mai declarat şeful diplomaţiei române.


Etichete Andrei MargaMAEconsulatCataniaLeccediplomaţi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live