Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Miercuri, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Rusu

24 Septembrie 2013
Vizualizari: 2069
Comentează add

Ministrul delegat pentru IMM-uri spune că noua strategie vizează sprijinirea firmelor care au capacitatea să funcţioneze şi să reziste pe piaţă.

În noiembrie "va fi lansată strategia pentru IMM-uri"

oana-rusu

Ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism, Maria Grapini. Foto: mariagrapini.ro.

Principalele probleme cu care se confruntă întreprinderile mici şi mijlocii din România sunt găsirea de muncitori calificaţi, fiscalitatea mare, dar şi finanţarea activităţii, subliniază ministrul delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini.

Ea a adăugat că in luna noiembrie guvernul va lansa strategia pentru IMM-uri, prin care se doreşte sprijinirea firmelor care au capacitatea să funcţioneze şi să reziste pe piaţă.

În privinţa creditelor, lucrurile nu vor mai evolua niciodată aşa cum a fost înainte de criză - este declaraţia consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Băncile sunt reticente la acordarea de credite şi acesta nu este un lucru bun, a mai spus Vasilescu, însă foarte puţini români mai sunt eligibili pentru accesarea unui credit bancar, din cauza veniturilor mici.

În acest moment, aproximativ 4.3 milioane de români apar în evidenţe ca având un credit la bancă.

Dintre aceştia, în jur de 750 - 780.000 de persoane apar cu întârzieri la plata ratelor, dar numai o jumătate de milion de români sunt pe punctul de a fi executaţi silit.

Creditare a zonei private

Cea mai bună soluţie ar fi aceea de creditare a zonei private, care să creeze locuri de muncă şi să asigure salarii bune, spune consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

"Din păcate, într-o ţară în care salariile sunt mici, unde veniturile în general sunt mici, la nivelul populaţiei în momentul de faţă nu se mai găsesc eşantioane importante de oameni care să fie eligibili pentru bănci. Sigur că pe de o parte şi creditul este încă scump şi BNR tot strigă "e scump creditul în lei".

"Băncile au început să audă, au început să dea înapoi, dar mersul înapoi este întotdeauna mai încet. Ideea pe care o are BNR este următoarea: la populaţie trebuie să ajungă creditul pe ocolite, adică să intre în primul rând în companii şi în IMM-uri şi de acolo, mai departe, la locuri de muncă şi salarii; aşa să ajungă creditul la populaţie", spune Adrian Vasilescu.

Cu toate că a fost contrazis de ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini, reprezentantul BNR a continuat să susţină că iluzia bunăstării dinaintea debutului crizei economice nu va reveni.


Etichete IMMînteprinderiMaria GrapiniBNRAdrian Vasilescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live