Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

29 Iunie 2022
Vizualizari: 232
Comentează add

Consumul de pâine a scăzut în 2021 față de anul anterior, iar cel de carne, lapte, legume și fructe a fost în creștere ușoară, a anunțat Institutul Naţional de Statistică.

În medie, românii mănâncă tot mai puțină pâine și tot mai multă carne

sergiu-stet

Raion de cărnuri într-un supermarket. Foto: Arhivă/Facebook.com.

Pâinea şi produsele de franzelărie au reprezentat unele dintre alimentele de bază în 2021, consumul mediu lunar pe ansamblul gospodăriilor fiind de 7,38 kg/persoană, faţă de 7,60 kg/persoană în anul anterior, însemnând anual 88,57 kg/persoană (91,19 kg/persoană în 2020), conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică și citate de Agerpres.
 
Consumul de carne şi preparate din carne a fost, potrivit INS, la un nivel relativ scăzut comparativ cu standardele din ţările dezvoltate. Consumul mediu lunar de carne proaspătă pe o persoană a fost, în 2021, de 3,88 kg/persoană, în creştere faţă de 2020.
 
Împreună cu preparatele din carne, acesta se ridică la 5,37 kg/persoană lunar, în creştere faţă de anul anterior cu 0,31 kg/persoană lunar, ceea ce înseamnă un consum mediu anual de 64,38 kg/persoană.
 
Consumul de lapte a fost, în anul 2021, în medie, lunar, de 5,45 litri/persoană (5,33 litri/persoană în 2020). 
 
Consumul de legume şi conserve din legume a fost, anul trecut, de 8,46 kg, în medie lunar pe o persoană, în creştere faţă de anul anterior cu 0,46 kg/persoană. Consumul cel mai mare s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (12,89 kg/persoană) şi în gospodăriile fără copii (9,97 kg/persoană), iar cel mai mic în gospodăriile cu 4 şi mai mulţi copii (5,66 kg/persoană) şi, respectiv, în cele compuse din 6 şi mai multe persoane (6,27 kg/persoană).
 
În ceea ce priveşte consumul de fructe, acesta a fost la un nivel relativ scăzut pe ansamblul gospodăriilor, consumul mediu lunar pe o persoană fiind de 4,29 kg în anul 2021 şi 4,06 kg în 2020. 

Etichete Institutul Naţional de Statisticăconsumalimentemâncarepâinecarnefructelaptelegume

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live