Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

13 Iunie 2014
Vizualizari: 1003
Comentează add

Extremiştii sunniţi continuă să se apropie de Bagdad. Autorităţile au făcut apel la miliţiile şiite. Cea mai importantă rafinărie a ţării, Beiji, este asediată de jihadişti.

În Irak "creşte riscul războiului civil"

catalin-gombos

Foto: Arhivă

În Irak, extremiştii sunniţi continuă să se apropie de Bagdad şi să îşi extindă teritoriile pe care le controlează.

Forţele guvernamentale par a fi în derută iar autorităţile de la Baghdad au făcut apel la miliţiile şiite, ceea ce creşte riscul războiului civil.

În nord-est, kurzii din regiunea autonomă au profitat de situaţie şi au ocupat oraşul Kirkuk, ale cărui resurse petroliere bogate le-ar elimina dependenţa faţă de banii veniţi de la Bagdad.  

Statul Islamic din Irak şi Levant, sau Daaish, după iniţialele denumirii sale în arabă, pare să fie tot mai aproape de obiectivul său de a înfiinţa, în Levant, un emirat musulman guvernat în conformitate cu legea islamică, sha'ria, a cărei interpretare de către Daaish este, însă, atât de radicală, încât gruparea a fost exclusă, pentru excesele sale, până şi din reţeaua teroristă al-Qaida.

Daaish controlează, deja, o parte din estul Siriei, iar ofensiva fulger din ultimele zile i-a permis să avanseze din vestul Irakului, unde ocupase la începutul anului Fallujah şi o parte din Ramadi, către nordul şi, ulterior, centrul ţării.

Cursurile superioare ale râurilor Tigru şi Eufrat, controlate de jihadişti


Căderea Mosulului, al doilea oraş ca mărime al Irakului, a fost urmată de cea a Tikritului, oraşul natal al lui Saddam Hussein; cea mai importantă rafinărie a ţării, Beiji, este asediată de jihadişti, şi s-au dus lupte şi la Samarra, locul în care a avut loc atacul care, în 2006, a declanşat războiul civil dintre şiiţi şi sunniţi.

Jihadiştii controlează cursurile superioare ale celor două râuri ale ţării, Tigrul şi Eufratul, iar armata, care ar fi trebuit să îi oprească, net superioară numeric şi ca dotare, a intrat în derută, ceea ce ar putea forţa Guvernul să recurgă la miliţii şiite, mai motivate ideologic şi mai disciplinate.

De deruta armatei irakiene au profitat şi kurzii, care şi-au trimis forţele peshmerga în Kirkuk, oraş pe care îl revendică de ani de zile, dar aflat până acum sub controlul Bagdadului.

Resursele petroliere din zona Kirkukului i-ar oferi bani unei regiuni kurde, care este cvasi-independentă de peste douăzeci de ani şi este protejată de miliţiile peshmerga, situaţie care nu ar fi privită cu ochi buni de Turcia.


Etichete Irakrăzboi civilconfruntăriconflicte

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live