Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

9 Februarie 2022
Vizualizari: 748
Comentează add

Mai multe organizaţii neguvernamentale solicită partidelor politice să nu limiteze transparența dezbaterilor legislative invocând agresiunea unui lider AUR asupra unui ministru.

"În faţa populismului violent, Parlamentul vrea să devină şi mai opac"

sergiu-stet

    Foto: facebook.com/cameradeputatilor.

Mai multe organizaţii neguvernamentale solicită partidelor politice să nu folosească "pretextul agresiunilor" din plenul Camerei Deputaţilor pentru a limita transparenţa dezbaterilor şi libertatea tuturor cetăţenilor, inclusiv a parlamentarilor, de a se exprima în legătură cu procesul legislativ.
 
"Considerăm că amendamentele propuse la Regulamentul Camerei Deputaţilor nu răspund nevoii de a preveni violenţele în Parlamentul României. Mai mult, parlamentarii puterii par că intenţionează să reducă transparenţa, libertatea de expresie şi dreptul de acces la informaţiile de interes public cu pretextul că temperează populismul grobian şi violent pe care îl promovează Alianţa pentru Unirea Românilor", au transmis miercuri, 9 februarie, ActiveWatch, Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociaţia Miliţia Spirituală, Asociaţia Respiro şi Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, printr-un comunicat remis Agerpres.
 
Organizaţiile condamnă "superficialitatea şi lipsa de proporţionalitate" care stau la baza proiectului de modificare şi completare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, dar subliniază că susţin nevoia de a penaliza violenţa şi agresivitatea.
 
Potrivit comunicatului, acest lucru se face prin măsuri "directe", îndreptate împotriva celor ce comit astfel de fapte, şi nu prin măsuri generale, care penalizează dreptul la liberă exprimare al parlamentarilor şi care sunt îndreptate împotriva tuturor cetăţenilor.
 
În opinia organizaţiilor, măsurile propuse precum interdicţia de a filma sau transmite în direct pe Internet, şedinţele publice din Camera Deputaţilor, interdicţia de a afişa bannere în Parlament, nu fac altceva decât să restrângă accesul cetăţenilor la informaţii de interes public cu privire la activitatea din Parlament.
 
De-a lungul timpului, live-urile din timpul şedinţelor publice, din cadrul instituţiilor publice, au fost sursă de informare şi au condus, de multe ori, la creşterea transparenţei instituţiilor şi, uneori, chiar la responsabilizarea aleşilor, se arată în comunicat.
 
"În încercarea de a-i disciplina pe reprezentanţii AUR din Parlament, politicienii puterii sancţionează, indirect şi pe termen nedeterminat, orice cetăţean sau parlamentar care doreşte să îşi exprime dezacordul, altfel decât prin mecanismele formale la care parlamentarii nu răspund. Afişarea unor mesaje tipărite, în sala de plen, a fost utilizată, în ultimii ani, pe rând, de PNL, PSD, USR şi AUR. Deci, până de curând, partidele parlamentare au considerat această acţiune ca fiind în spiritul libertăţii de exprimare şi o formă de manifestare a opoziţiei. În acest context, putem suspecta prezenta propunere de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor ca fiind o formă de ipocrizie", concluzionează organizaţiile semnatare. 
 

Etichete Centrul pentru Inovare PublicăCeRe: Centrul de Resurse pentru participare publicăAsociaţia Miliţia SpiritualăAsociaţia RespiroPNLPSDUSRAURdeputașiregulamentMarcel Ciolacu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live