Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 12 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

22 Martie 2012
Vizualizari: 2050
Comentează add

Fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, insistă pentru eliminarea deplină a imunităţii parlamentarilor care au probleme cu justiţia iar aceştia n-ar trebui să se bucure de privilegii faţă de orice om obişnuit.

Imunitatea parlamentarilor cercetaţi penal "trebuie eliminată"

alina-stanuta

Europarlamentarul Monica Macovei şi ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein. Foto: Agerpres.

În acele cazuri în care parlamentarii au probleme cu justiţia, precum cel al deputatului fugar Mihail Boldea, parlamentarii n-ar trebui să se bucure de privilegii în plus faţă de orice om obişnuit.

Europarlamentarul Monica Macovei şi ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein, au închis, azi, lucrările unei conferinţe organizate la Bucureşti pe problemele corupţiei.  

Nu este pentru prima dată când europarlamentarul Monica Macovei atrage atenţia că este nevoie de eliminarea imunităţii parlamentarilor şi magistraţilor pentru fapte de corupţie şi adaugă că, în opinia sa, este nevoie de confiscarea averilor nejustificate.

Totodată, Monica Macovei apreciază că se impune şi prelungirea termenului de prescripţie pentru faptele grave care includ şi infracţiunile economice.

Referindu-se strict la cazul deputatului Mihail Boldea, fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, declara că era de aşteptat ca acesta să plece din ţară.

"Vedem că trebuie eliminată imunitatea parlamentarilor pentru faptele de drept comun, rămân doar cu imunitate pentru declaraţiile politice. Politica de resurse umane a partidelor trebuie să se bazeze pe criterii de integritate. Era previzibil. Atunci când ceri arestarea preventivă a unei persoane, te aştepţi ca acea persoană să nu stea şi să aştepte să fie arestat, ci să facă ceva şi să plece" afirmă Monica Macovei.

Prezent la seminarul "Împotriva corupţiei - transparenţă şi responsabilitate în sistemul judiciar", ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitenstein, aprecia că Bucureştiul trebuie să adopte legi mai stricte împotriva corupţiei.

"România are o responsabilitate anume să introducă nişte legi mai serioase privind confiscarea averii. Problema imunităţii, atât în România, cât şi în regiune, trebuie şi ea abordată. Ideea unei imunităţi foarte ample, care poate fi suspendată fie de CSM, fie de legislativ, este de natură să submineze credibilitatea urmăririi penale", afirmă Mark Gitenstein.  

În Statele Unite ale Americii, mai spunea ambasadorul Mark Gitenstein, imunitatea parlamentarilor se aplică doar pentru declaraţiile politice.


Etichete Monica Macoveiambasadorul Statelor UniteMark Gitensteinimunitate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live