Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Marinescu

4 Iunie 2015
Vizualizari: 1532
Comentează add

Radio România propune, în perioada 1-5 iunie 2015, o campanie editorială de informare corectă a părinţilor asupra vaccinării.

Importanța vaccinării împotriva gripei

elena-marinescu-

Foto: Arhivă.

Campania noastră "Vaccin pentru viaţă" continuă şi astăzi când vorbim la 'Matinal' despre vaccinarea împotriva gripei.

Înaintea fiecărui sezon rece medicii ne recomandă sa facem vaccinul antigripal pentru a ne proteja de complicaţiile bolii care potrivit statisticilor afectează între 5 şi 10% din populaţia adultă şi aproape un sfert dintre copii.

Când ar trebui să se facă vaccinarea şi care sunt persoanele care au indicaţie clară pentru vaccinare aflăm din interviul realizat cu medicul de familie Răzvan Traşcu.  

Răzvan Traşcu: Ar trebui să se înceapă campania de vaccinare undeva în jur de octombrie, cel târziu noiembrie.

În primul rând ar trebui vaccinate persoanele la care orice gripă ar apărea prezintă riscul de a evolua prost şi atunci vorbim despre persoanele care au o anumită vârstă, persoanele care sunt internate în centrele de îngrijire a vârstnicilor, în spitale pentru persoane cu boli cronice, înţelegând prin asta boli cardio-vasculare, boli pulmonare, boli metabolice, boli de rinichi, persoanele la care din motive medicale sau ca urmare a unei boli imunitatea este suprimată, vorbim de recomandare de vaccinare antigripală a persoanelor care au vârste extreme înţelegând prin asta persoanele peste 65-70 de ani, fie tinerii sub 18 ani, în cazul lor indicaţia de vaccinare fiind pe de o parte vârsta fragedă care-i predispune la o evoluţie mai gravă, pe de altă parte faptul că ei sunt în colectivităţi şi au potenţialul de a plasa gripa mai departe altor persoane.

A doua categorie, dacă vorbim de riscul de transmitere, este personalul medico-sanitar.

Reporter: La o anumită perioadă după ce s-au vaccinat, unii oameni se întreabă de ce totuşi au răcit. Cum se explică această falsă percepţie a lipsei de eficienţă?  

Răzvan Traşcu: În fiecare an Organizaţia Mondială a Sănătăţii elaborează pe baza frecvenţei statistice a cazurilor de gripă diagnosticate nişte recomandări vizavi de aceste trei-patru tulpini care sunt considerate cele mai frecvente pe de o parte şi cele mai periculoase ca potenţial de evoluţie pentru populaţia respectivă. Virusurile gripale se împart în foarte multe tipuri şi subtipuri. Fiecare are caracteristicile proprii vizavi de ce înseamnă virulenţa, adică posibilitatea de a se răspândi şi de a afecta persoane, vizavi de gravitatea semnelor şi simptomelor de gripă pe care le declanşează ş.a.m.d.

Atunci practic vaccinul crează imunitate împotriva celor mai dificile, să zicem, trei de obicei, poate patru, cinci tulpini de virus gripal, dar dacă vi în contact cu o a şasea tulpină de virus gripal o să faci o gripă dar care cu siguranţă va fi o formă mult mai uşoară.


Etichete Vaccin pentru viaţăcampanie Radio RomâniaVaccinarea împotriva gripei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live