Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Implicarea locală și regională în elaborarea Strategiei Europa 2020

Comitetul Regiunilor face apel la la UE să instituie un cadru care să permită implicarea locală și regională pentru a valorifica noile resurse financiare ale Planului Juncker.

Euranet Plus.

Articol de Costin Grigore, 05 Iunie 2015, 10:55

Comitetul European al Regiunilor solicită Comisiei Europene să acorde un rol mai mare autorităţilor locale şi regionale în elaborarea Strategiei Europa 2020 si să dea o dimensiune „teritorială” Fondului de investitii, ce mobilizează peste 300 de miliarde de euro în următorii ani.

Strategia Europa 2020, va cuprinde cele mai importante măsuri pe termen lung pentru crearea de noi locuri de muncă şi pentru creştere economică, iar autorităţile locale şi regionale vor sa li se permită o mai bună integrare in elaborarea acestui proiect.

Argumentul este că responsabili locali sunt la sfarsitul lantului de luare a deciziilor , dar primul punct de contact cu cetăţenii europeni, a caror viaţă este influenţată direct de măsurile anunţate la Bruxelles.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

În momentul in care Uniunea Europeană şi statele membre continuă să se confrunte cu o rata ridicată a şomajului, moştenirea crizei economice, Comitetul Regiunilor semnalează acum rolul cheie al economiei digitale şi al tehnologiilor ecologice în crearea de locuri de muncă.

Însă participanţii la sesiunea plenară, încheiată astăzi, au constatat că acestea nu ar fi suficient de bine menţionate în noile orientări privind ocuparea forţei de muncă, eleborate de Comisia europeană.

Acum sectorul economiei ecologice oferă locuri de muncă pentru mai mult de 4 milioane de persoane, iar o politică orientată pentru acest domeniu ar putea aduce mai mult de un milion de noi posturi.

În acest context , Comitetul Regiunilor face apel la la Uniunea Europeană să instituie un cadru care să permită implicarea locală și regională pentru a valorifica noile resurse financiare ale Planului Juncker și pentru a permite nu numai proiectele mari, ci și inițiative locale. "

Si tot pentru sustinerea locuitorilor din oraşe şi regiuni, Comitetul a mai cerut ca Uniunea să adopte şi o strategie europeană a comerţului echitabil.

Acest concept, cunoscut în statele din nordul şi vestul Europei presupune ca muncitorii sau agricultorii, aflati la inceputul lantului de productie să obţină o parte echitabilă din profitul muncii lor.

Comitetul regiunilor crede că 2015, Anul European al dezvoltării, este o ocazie bună pentru ca subiectul să fie inclus pe agenda Comisiei Europene.