Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

28 Decembrie 2021
Vizualizari: 2529
Comentează add

Am vorbit cu doi eurodeputați români pentru a afla cât de mare va fi șocul adus în economie și în viața de zi cu zi de această transformare verde.

Impactul proiectului UE "Fit for 55" asupra României

carmen-gavrila

Parlamentul European în plen. Foto: http://audiovisual.europarl.europa.eu

România, ca și restul statelor membre, are de atins țintele de mediu stabilite pentru setul legislativ european "Fit for 55", ''Pregătiţi pentru 55",, care presupune o nouă abordare mai verde a tuturor activităților, inclusiv economice.

Setul de legi ''Pregătiţi pentru 55" face parte din Pactul Verde, prin care Uniunea Eurpeană își propune combaterea schimbărilor climatice.

Carmen Gavrilă a vorbit cu doi eurodeputați români pentru a afla cât de mare va fi șocul adus în economie și în viața de zi cu zi de această transformare verde.


Reporter: Uniunea are ținte ambițioase, însă ele presupun, de exemplu, reducerea până în 2030 cu 55% a emisiilor generate de autoturisme și, evident, pentru asta e nevoie de mașini fără motoare prin combustie, deci electrice sau pe hidrogen, dar și de o rețea de încărcare, o rețea în prezent firavă, iar în România aproape inexistentă.

Există voci în Parlamentul European care spun că prin acest pachet legislativ, în fapt, se pune un cost pe carbonul produs de clădiri și transporturi.

Eurodeputatul Gheorghe Falcă, din grupul PPE, a explicat însă că există linii de finanțare, atât că în România încă nu e clar cine coordonează.


Gheorghe Falcă: Când vorbești de reducerea dioxidului de carbon trebuie să te referi și la izolarea termică a clădirilor și chiar independența lor energetică și aici avem 2,2 miliarde de euro și este o luptă acuma, cine va coordona acest proiect, eu am insistat să fie coordonate de către agenţiile de dezvoltare regională.


Reporter: Nu lipseşte opinia că țara noastră riscă să fie afectată. Eurodeputata Maria Grapini, din grupul socialiștilor:


Maria Grapini: Trebuie măsuri la nivel de sistem național și măsuri care se corelează între ele, adică nu acționează pactul ăsta verde în domeniul transportului fără să țină cont de influență, pentru că transportul până la urmă influenţează toată economia.


Reporter: Pachetul legislativ este în negociere într-un context nefavorabil, creat de prețurile record la energie și unele țări membre, ca Polonia, cer amânarea sau revizuirea legislației propuse, mai ales a punctelor cu impact asupra prețului energiei.

INFOGRAFIC - Modul în care UE realizează tranziția verde. Sursa:  consilium.europa.eu

fit 55

(RS)


Etichete exclusiv radiofit for 55ceromaniauetinte de mediupact verdeschimbari climaticemaria grapinigheorghe falcaeurodeputatippesocialisti(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live