Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * S Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ala Boţan, Radio Chişinău

17 Octombrie 2017
Vizualizari: 1122
Comentează add

Decizia Curţii vine după ce preşedintele Republicii Moldova a refuzat în repetate rânduri să-l numească în funcţie pe ministrul apărării

Igor Dodon poate fi suspendat, decide Curtea Constituţională de la Chişinău

ala-botan-radio-chisinau

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova foto: Arhivă

La Chişinău, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că preşedintele Igor Dodon poate fi suspendat din funcţie pentru că a încălcat Constituţia prin refuzul de a-l numi în funcţie pe ministrul apărării.

Potrivit hotărârii Curţii Constituţionale, refuzul repetat al lui Igor Dodon de a numi ministrul apărării reprezintă o încălcare gravă a atribuţiilor sale şi o circumstanţă ce justifică procedura de suspendare a preşedintelui.

Instanţa constituţională a decis că în cazul în care preşedintele refuză să semneze anumite decrete, fiind obligat să o facă, el poate fi suspendat din funcţie pentru neexercitarea acelor obligaţii, iar decretele respective vor fi semnate de preşedintele interimar.

Igor Dodon a calificat hotărârea Curţii Constituţionale drept o încălcare flagrantă. El a atenţionat că aceasta a introdus norme noi în Constituţie, ceea ce ar reprezenta o uzurpare a puterii în stat.

Igor Dodon a declarat că nu va ceda şi nu va semna decrete de numire în funcţie a unor funcţionari. Acesta a ameninţat cu proteste stradale şi a chemat cetăţenii să semneze în favoarea unei iniţiative lansate recent, de modificare a Constituţiei, pentru transformarea Republicii Moldova în stat prezidenţial şi atribuirea unor prerogative mai largi şefului statului.

Igor Dodon a refuzat în mod repetat în luna septembrie solicitarea premierului Pavel Filip de a-l numi pe Eugen Sturza în funcţia de ministru al apărării, funcţie vacantă din decembrie 2016.


Etichete Igor DodonRepublica MoldovaCurtea ConstituţionalăEugen Sturzaministrul apărării

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live