Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 05 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

7 Iunie 2016
Vizualizari: 1152
Comentează add

Premierul Benjamin Netanyahu a promis că Ierusalimul nu va fi divizat în cadrul soluţiei "două state vecine"

Ierusalimul nu va fi divizat în cadrul soluţiei "două state vecine"

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

 

 "Nu ne vom întoarce niciodată la divizarea Ierusalimului "- a spus Netanyahu, la o ceremonie specială care a marcat unificarea oraşului în urmă cu 49 de ani, în timpul Războiului de 6 Şase zile: "Nu vom renunţa niciodată la Kotel, Zidul Plângerii, şi legătura cu Muntele Templului nu poate fi negată".

El a evocat viziunea despre Ierusalim, ca loc sigur de iudaism, creştinism şi islam. Nu a fost linişte pentru toate trei religii la un loc până când Ierusalimul nu a fos sub suveranitate israeliană, care asigură libertate pentru cele trei religii.

Premierul israelian a vorbit despre contextul în care comunitatea internaţională insistă pentru soluţia "două state", cu frontiere bazate pe liniile dinainte de 1967 şi "Ierusalimul de Est - capitală pentru palestinieni". Separat, Netanyahu a chemat la un proces de pace regional bazat pe reviziuirea iniţiativei saudite din 2002, ţinând cont de schimbările majore din regiune. Palestinienii insită că Israelul trebuie să recunoască dreptul lor la un stat naţional, dar refuză să accepte statul evreilor. Netanyahu a avertizat ca orice dictat din afară doar distanţează de pace. El a denunţat atacurile teroriste paletiniene, generate de campania de incitare împotriva evreilor. Netanyahu a încercat să contracareze orice tentativă de utilizare a Muntelui Templului pentru a suscita violenţă în timpul sărbătorii de Ramadan, asigurându-i pe musulmani că nu s-a adus nicio modificare complexului Al Haram ash-Sharif, iar status quo-ul locurilor sfinte va fi menţinut.

Espalanda moscheelor de pe Muntele Templului se află sunt controlul Wakaf, administraţia islamică, şi doar musulmanii sunt autorizaţi să se roage acolo, dar alţii, inclusiv evreii, pot vizita.  

Benjamin Netwanyahu: "Cetăţeni musulmani ai Israelului şi cetăţeni ai statelor arabe, vă binecuvântez, în onoarea lumii de Ramadan. Evrei, musulmani, druzi trăim împreună aici, în Statul Israel, care este un veritabil far al coexistenţei şi toleranţei religioase. Sutem foarte mândri de asta. Este dureros că în acest an elemente extremiste încearcă să se folosească de tensiuni. Incită la violenţă, răspândesc minciuni despre evrei şi Muntele Templului, despre Moscheea   l-Aqsa, numai minciuni. Vreau să clarific: vom păstra status quo-ul Muntelui Templui. Veghem ca musulmanii să aibă libertatea de cult. Nu vom permite nimănui să tulbure ordinea la locurile sfinte. Ierusalimul este dechis pentru cei care vor să viziteze şi să se roage".


Etichete Benjamin NetanyahuIerusalimMuntele TempluluiramadanZidul Plangerii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live