Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Joi, 19 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

8 Decembrie 2019
Vizualizari: 539
Comentează add

Zeci de mii de protestatari au ieşit, azi, în stradă în Hong Kong pentru a marca 6 luni de la declanşarea amplei mişcări prodemocraţie din insulă.

Hong Kong - 6 luni de la declanşarea amplei mişcări prodemocraţie

catalin-gombos

A protesters prepares to throw a petrol bomb inside Polytechnic University of Hong Kong in Hong Kong, China, 18 November 2019. Hong Kong is in its sixth month of mass protests, which were originally triggered by a now withdrawn extradition bill, and have since turned into a wider pro-democracy movement. EPA/ JEROME FAVRE/ Agerpres

Zeci de mii de protestatari au ieşit, azi, în stradă în Hong Kong pentru a marca 6 luni de la declanşarea amplei mişcări prodemocraţie din insulă.

Manifestaţiile au izbucnit pe 9 iunie, când sute de mii de persoane au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de un proiect de lege care ar fi permis extrădarea şi judecarea în China continentală a persoanelor arestate în Hong Kong.

Proiectul de lege era privit ca o încălcare a acordului "o ţară, două sisteme", care a reglementat revenirea Hong Kongului sub suveranitatea Chinei, după ce fusese colonie britanică.

Acordul prevede pentru populaţia Hong Kong-ului o serie de drepturi şi libertăţi de care chinezii de pe continent nu beneficiază.

Chiar dacă proiectul de lege a fost în cele din urmă retras, protestele au continuat şi s-au transformat într-o adevărată mişcare prodemocraţie, pe fondul temerilor populaţiei că Beijingul ar avea un plan de a impune un control mai strict asupra insulei.

Protestele au fost marcate şi de violenţe şi, potrivit Reuters, aproximativ 6000 de protestatari au fost arestaţi în ultimele şase luni, însă autorităţile chineze s-au ferit de o intervenţie în forţă şi au lăsat poliţia locală să gestioneze situaţia, fără să trimită forţe de pe continent.

În Hong Kong s-a înregistrat un calm relativ după alegerile locale din 24 noiembrie, la care candidaţii prodemocraţie au obţinut o majoritate covârşitoare.

Manifestaţia de astăzi a fost prima pe care autorităţile au autorizat-o după 24 august.


Etichete hong kongprotest

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live