Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 17 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Raul Matiş, Târgu Mureş

5 Decembrie 2010
Vizualizari: 1622
Comentează add

Hanuka este o sărbătoare de eliberare spirituală şi naţională, o aniversare a victoriei celor care, în anul 168 î.e.n., s-au răzvratit împotriva încercărilor de interzicere a cultului iudeu.

Hanuka, sarbatorită şi la Târgu Mureş

raul-matis-targu-mures

Foto: Agerpres.

Cei aproximativ 200 de membri ai comunităţii evreieşti din Târgu Mureş vor participa la aprinderea festivă a celei de-a patra lumânări, din seria celor opt, care sunt aprinse de Hanuka sau "Sărbătoarea luminii".  

Potrivit preşedintelui comunitatii evreieşti din Târgu Mureş, Alexandru Ausch, Hanuka este o sărbătoare de eliberare spirituală şi naţională, o aniversare a victoriei celor care, în anul 168 î.e.n., s-au răzvratit împotriva încercarilor de interzicere a cultului iudeu.  

În cadrul acestei sărbători, în prima zi se aprinde o lumânare, în a doua zi doua lumânări şi tot aşa, succesiv, pâna în ziua a opta, când se aprind opt lumânări, se spun binecuvântări şi întotdeauna, se istoriseşte această întâmplare care a avut loc acum peste 2.000 de ani. 

Alexandru Ausch a mai spus că în 1940, din cei 7.500 de evrei din Târgu Mureş, care au fost deportaţi, s-au mai întors aproximativ 5.000, iar în prezent comunitatea evreiască de aici numară circa 200 de persoane.


Etichete Târgu MureşHanukasărbătoare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live