Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Zugravu

29 Iulie 2012
Vizualizari: 1463
Comentează add

Cel puţin 29 de persoane, între care 11 civili, 10 soldaţi şi 8 rebeli, au fost ucişi la Alep de la începutul deschiderii acestui nou front, pe 20 iulie.

Guvernul Siriei promite "suprimarea rebelilor" Guvernul Siriei promite "suprimarea rebelilor" - Conține video Guvernul Siriei promite "suprimarea rebelilor" - Conține galerie foto

alexandru-zugravu

Membru al armatei siriene libere. Foto: Reuters.

După atacul masiv din cursul zilei, corespondenţii relatează că luptele s-au oprit temporar sâmbătă seara la Alep, cel mai populat oraş sirian. 

Ei vorbesc însă de continuarea ciocnirilor sporadice cu focuri de mortieră mai ales în centrul oraşului.

Martorii de la faţa locului povestesc de convoaie de maşini care pleacă din oraş, de penele de curent şi de criza de alimente care a început să se manifeste.

Luptele au loc după ce regimul preşedintelui al Assad a declanşat un atac susţinut pentru alungarea rebelilor.

Alep a devenit principala scenă a conflictului, după ce forţele guvernamentale preluat controlul în capitala Damasc, la capătul câtorva zile de confruntări intense cu insurgenţii din Armata Siriană Liberă. 

"Siria îi va suprima pe rebelii din Alep şi odată cu ei şi conspiraţia acestora", a declarat ministrul de externe sirian Walid Moualem.

El a vorbit în timpul unei vizite în ţata vecină Iran, cel mai apropiat aliat al Damascului din întreaga regiune.

Video: Rezidenţii din Alep părăsesc oraşul în timp ce luptele dintre rebeli şi trupele guvernamentale se intensifică. Sursă: Reuters.

"Zeci de mii de morţi" de la izbucnirea conflictului 

Cel puţin 29 de persoane, între care 11 civili, 10 soldaţi şi 8 rebeli, au fost ucişi la Alep de la începutul deschiderii acestui nou front, pe 20 iulie, potrivit Observatorului Sirian al Dreptului Omului.

Organizaţia vorbeşte de peste 20.000 de morţi, între care 14.000 de civili, în cele 17 luni de la izbucnirea revoltei împotriva regimului.

Şeful opoziţiei siriene în exil a cerut sâmbătă statelor "frăţeşti şi prietene" să-i înarmeze pe rebeli şi a subliniat că preşedintele Bashar al Assad trebuie să fie judecat "pentru masacrarea sirienilor".

"Insurgenţii trebuie ajutaţi fiindcă armamentul lor este învechit", a declarat Abdel Sayda, preşedintele Consiliului Naţional Sirian, principala grupare a opoziţiei, într-o conferinţă de presă la Abu Dhabi.

El a anunţat că se va adresa Adunării Generale a ONU în septembrie, după triplul veto ruso-chinez în Consiliul de Securitate la proiectele de rezoluţie condamnând regimul de la Damasc.

Abdel Sayda a mai vorbit de un guvern de tranziţie, pentru formarea căruia spune că va lua legătura "cu toate forţele din interiorul Siriei".

Potrivit agenţiei France Presse, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a dat asigurări că Moscova îşi va continua contactele cu opoziţia siriană şi nu intenţionează să-l primească pe teritoriul Federaţiei pe preşedintele al Assad.


Etichete SiriaAlepviolenţeBashar al Assad

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live