Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Matei

18 Februarie 2015
Vizualizari: 1592
Comentează add

Proiectul noului Cod Fiscal, prezentat astăzi în şedinţa de guvern, prevede scăderea TVA la 20% în 2016 şi la 18% în 2018 şi reducerea cotei unice de impozitare la 14% în 2019.

Guvernul propune scăderea TVA la 20% în 2016 şi la 18% în 2018

angela-matei

Ședință de guvern. Foto: gov.ro.

Reduceri importante ale TVA, accizelor şi Contribuţiilor de Asigurări Sociale sunt vizate de executiv în următorii cinci ani, începând cu 1 ianuarie 2016.

O primă variantă a proiectului noului Cod Fiscal a fost prezentată astăzi, în şedinţa de guvern.

Potrivit proiectului, din ianuarie 2016 TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe va fi redusă la 9%, iar cota standard va fi de 20%.

O nouă scădere este prevăzută pentru 2018, când TVA-ul ar urma să ajungă la 18%.

De reduceri vorbim şi în cazul contribuţiilor de asigurări sociale care vor scădea de la 10,5 la 7,5%, la angajat, şi de la 15,8 la 13,5%, la angajator, începând din 2017.

Atât CAS-ul, cât şi CASS, vor fi impuse tuturor persoanelor care realizează venituri.

Potrivit proiectului scade şi cota unică de impozitare din 2019 de la 16 la 14%.

În noul Cod Fiscal, ministerul finanţelor propune şi o reducere a accizelor, începând de anul viitor: la carburanţi, cu 16 până la 20%, iar la băuturi spumoase, cu peste 70%, în timp ce, pentru produse precum cafea, bijuterii, autoturisme de peste 3000 de cmc şi ţiţei din producţia internă, acciza este eliminată.

În ceea ce priveşte taxele locale, la capitolul eliminări se încadrează impozitul pe construcţii, însă tot aici vorbim şi despre supraimpozitare.

Aceasta poate ajunge la 500%, în cazul clădirilor şi terenurilor neîngrijite sau a loturilor agricole nelucrate timp de doi ani.

Ministrul Darius Vâlcov a precizat că decizia va aparţine autorităţilor din teritoriu, care vor putea stabili taxele ţinând cont de necesităţile bugetare locale.

După discuţia de astăzi în primă lectură, noile Coduri Fiscal şi de procedură fiscală se află în dezbatere publică, pentru o lună. 


Etichete GuvernmodificăriCod fiscalprocedură fiscalăfinanţelorTVAparlamentproiectaccizecarburanţialcoolDarius Vâlcovcota unica de impozitareasigurări

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live