Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Marţi, 14 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Purcaru

6 Iulie 2011
Vizualizari: 1984
Comentează add

Premierul Emil Boc a precizat că o persoană sancţionată pentru infracţiuni cu o pedeapsă cu închisoarea mai mare de cinci ani va fi obligată să dovedească faptul că averea deţinută are un caracter licit.

Guvernul aprobă proiectul privind confiscarea extinsă a averii

catalin-purcaru

Şedinţă de guvern. Foto: Agerpres.

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege privind confiscarea extinsă a averii persoanelor condamnate pentru infracţiuni care generează venituri, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Ioana Muntean, citat de Agerpres.
   
Proiectul va fi înaintat parlamentului pentru dezbatere şi adoptare.
   
Documentul modifică actualul Cod Penal, astfel încât confiscarea extinsă a averii să fie reglementată prin lege, a declarat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de miercuri a executivului.
   
Potrivit premierului, o persoană sancţionată pentru infracţiuni cu o pedeapsă cu închisoarea mai mare de cinci ani va fi obligată să dovedească faptul că averea deţinută are un caracter licit.

Proiectul de lege va permite confiscarea acelei părţi din avere pentru care caracterul legal nu poate fi dovedit prin documente.
   
Printre infracţiunile luate în calcul se află şi cele legate de acte de corupţie, evaziune fiscală sau alte infracţiuni economico-financiare.
   
"Astfel vor fi mai uşor confiscate averile ilicite, care nu se bazează ca dobândire pe mijloace legale. Se dă şi o satisfacţie opiniei publice, în sensul că autorităţile vor putea confisca aceste averi", a declarat Emil Boc.

PSD "va vota proiectul"

În proiectul de modificare şi completare a Codului Penal, ministerul justiţiei propune o extindere a confiscării averilor dobândite fie prin corupţie, fie prin infracţiuni economico-financiare.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a precizat, miercuri, că social democraţii vor vota legea în forma ministerului justiţiei.

Liderul PSD a subliniat că nu există diferenţe majore între proiectul social democraţilor şi cel al guvernului şi că PSD nu are probleme de orgoliu să voteze legea privind averile ilicite, propusă de ministerul justiţiei.

Procurorul general, Laura Codruţa Kövesi, susţine că "prea puţini bani sunt recuperaţi de autorităţi în cazurile în care există o condamnare pentru acte de corupţie".

Laura Codruţa Kövesi spune că din lege lipsesc instrumentele potrivite pentru confiscarea averilor ilicite, iar aşa-numita confiscare extinsă, care este şi o cerinţă a Uniunii Europene, s-ar aplica numai celor care au fost deja condamnaţi în justiţie.

"Modificarea în acest sens a Codului Penal nu e suficientă dacă nu e acompaniată de o perfecţionare a activităţii procurorilor", a declarat procurorul general.

Laura Codruţa Kövesi a declarat în cadrul forumului "Revizuirea Constituţiei României", că procurorii au indisponibilizat în ultimele şase luni bunuri de 300 de milioane de euro, suma putând fi mult mai mare dacă ar fi existat instrumente legale adecvate. 

"Vedem de foarte multe ori situaţii în care persoane care comit fapte de crimă organizată, fapte de corupţie şi care realizează beneficii importante îşi asumă riscul de a petrece un timp foarte scurt în puşcărie, ştiind că după eliberare vor putea să conducă în continuare maşini de lux şi vor putea locui în vile care au fost obţinute prin ilegalităţi", a declarat Laura Codruţa Kövesi. 

Opoziţia are propria variantă privind confiscarea averilor

Opoziţia are şi ea un proiect privind confiscarea averilor, însă între infracţiunile avute în vedere lipsesc cele de corupţie.

Senatorul PSD Dan Şova susţine că există în prezent un cadru legal prin care statul poate confisca averile demnitarilor care nu pot justifica diferenţa dintre veniturile obţinute legal şi averea propriu-zisă. 

"Dacă se va introduce infracţiunea de corupţie în rândul celor 'confiscarea extinsă', singurul lucru care se va realiza va fi o barieră în calea confiscării averilor. Prevederea pe care o avem actualmente în lege dă posibilitatea statului român să confişte averile fără să fie nevoit să obţină o condamnare irevocabilă pentru o infracţiune de corupţie.

"Dacă puterea vrea să interpună între posibilitatea averii nejustificate şi confiscarea ei, obligaţia statului de a obţine neapărat o condamnare irevocabilă atunci vor introduce acest lucru. Dacă vor vrea să păstreze posibilitatea de a confisca în mod real averile obţinute nejustificat vor lăsa reglementarea aşa cum este" a declarat Dan Şova. 

Laura Ştefan, expert anticorupţie la Societatea Academică din România, crede că cea mai mare problemă a proiectului opoziţiei este folosirea comisiilor de pe lângă Curţile de Apel pentru realizarea confiscărilor, pentru că decizia este mutată de la judecător la o comisie care nu a judecat niciun moment cazul. 

"În locul unei enumerări a infracţiunilor care intră sub această umbrelă, prefer formularea din proiectul ministerului de justiţie care vorbeşte de infracţiuni generatoare de venituri, pentru că până la urmă legiuitorul român va legifera în continuare. 

"Dacă punem în lege o listă de infracţiuni existente astăzi, dar care ar putea fi completată mâine, pentru că ne dăm seama că o anumită conduită a rămas nepedepsită, atunci acea infracţiune nu va intra automat sub umbrela aceasta determinată de o enumerare strictă", spune Laura Ştefan. 

Proiectul ministerului justiţiei vine şi în contextul în care şeful statului, Traian Băsescu, pleda recent pentru posibilitatea confiscării averilor extinse, adică a bunurilor trecute pe numele rudelor în scopul inducerii în eroare a anchetatorilor.


Etichete guvernmodificareCod PenalMinisterul JustiţieiaverePSDVictor Ponta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live