Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ani Sandu

9 Martie 2010
Vizualizari: 2533
Comentează add

Pensionarii acuză nerespectarea unei legi din 2008, care prevede creşterea punctului de pensie de la 730 la 820 lei.

Guvernul, acţionat în instanţă de pensionari

ani-sandu

Tot mai mulţi pensionari dau guvernul în judecată. Aceştia sunt nemulţumiţi că nu le creşte punctul de pensie, de la 730, la 820 lei, aşa cum prevede o lege din 2008.

Sindicatul Liber al Pensionarilor din Braşov este cel care a mobilizat pensionarii din judeţ.

Liderul lor, Vasile Zaharescu, spune că a depus la Tribunalul Braşov o listă cu 1200 de semnături, prin care pensionarii cer aplicarea Legii 250/2008.

Aceasta stabileşte valoarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie.

Nemulţumirile pensionarilor au venit o dată cu proiectul legii pensiilor unitare, care prevede ca punctul de pensie să fie majorat în funcţie de creşterea salariului mediu brut, dar şi de rata inflaţiei, iar din 2030, doar în funcţie de inflaţie.

Purtătorul de cuvânt al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor, Viorel Copil, spune că demersul pensionarilor din Braşov este doar unul dintr-un lung şir.

"Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor a hotărât, în urmă cu mai bine de o lună, acţionarea în judecată a guvernului, pentru respectarea legilor 250 şi 218, privind valoarea punctului de pensie, respectiv acordarea punctajelor suplimentare pensionarilor care au lucrat în grupele I şi II de muncă.

"De aceea, fiecare organizaţie judeţeană a noastră a prezentat la tribunal cererile de acţionare în judecată a guvernului. Sunt 32 de organizaţii judeţene, care au făcut acelaşi lucru, inclusiv Municipiul Bucureşti", a declarat Viorel Copil.

Federaţia Pensionarilor are în total 43 filiale. Viorel Copil mai spune că primele termene de judecată au fost fixate la finalul acestei luni, dar că sunt şi judeţe în care cauzele se vor judeca abia în octombrie.

Pensionarii afirmă că, dacă nu vor avea succes în instanţă, sunt pregătiţi să-şi susţină cauza la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Proiectul legii pensiilor, contestat

Proiectul legii pensiilor unitare a fost contestat de sindicate, patronate şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, în cadrul unei dezbateri organizată la Palatul Parlamentului.

Principalele nemulţumiri sunt legate de majorarea vârstei de pensionare şi modul de calcul al punctului de pensie.

Calcularea punctului de pensie în funcţie de inflaţie - aşa cum prevede actualul proiect - înseamnă în timp scăderea puterii de cumpărare.

De aceea, pentru pensionari este foarte important să se respecte actuala lege, care prevede ca punctul de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie, iar majorarea să se facă în raport cu acesta.

O altă propunere a sindicatelor se referă la vârsta de pensionare. Aşa cum declara liderul Cartelului Alfa, Bogdan Hossu, compromisul acceptabil ar fi ca aceasta să ajungă, în anul 2030, la 64 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi şi asta pentru că speranţa de viaţă a românilor este mai mică decât în alte state europene şi de altfel şi condiţiile de muncă din ţara noastră sunt mai dificile.

La ora actuală, femeile se pensionează la 58 ani şi nouă luni, iar bărbaţii, la 63 ani şi nouă luni. Creşterea vârstei, până în 2030, se va face treptat, până se va ajunge la egalizarea vârstelor.

Sindicatele mai cer ca vârsta de pensionare pentru femeile care au avut în îngrijire copii să fie diminuată pentru fiecare copil crescut.

Patronatele cer, ca înainte de elaborarea unui astfel de proiect, să existe politici coerente de ocupare, astfel încât, dacă se acceptă vârsta de pensionare 64 sau 65 de ani, să existe şi certitudinea că aceste persoane nu îşi vor pierde locul de muncă sau vor găsi locuri de muncă, înainte cu un an sau doi ani de pensionare.

Sindicatele din Apărare, Ordine Publică, Siguranţă Naţională şi din Magistratură cer ca angajaţii să nu fie incluşi în această lege, să beneficieze de norme distincte, ca recunoaştere a riscurilor la care se expun, şi a îngrădirilor pe care le au.

De exemplu magistraţii nu au dreptul să mai desfăşoare nicio altă activitate care să le aducă venituri.

Proiectul trebuie aprobat până la finalul acestei sesiuni parlamentare, pentru a putea intra în vigoare în 2011.

Principiul contributivităţii va sta la baza recalculării pensiilor. Astfel vor fi eliminate pensiile speciale, iar recalcularea nu va afecta pensiile mai mici de 3000 lei.


Etichete pensionariguvernlegea pensiilor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live