Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

13 Ianuarie 2017
Vizualizari: 813
Comentează add

Guvernul a decis printr-o hotărâre adoptată în ultima şedinţă că în situaţii de criză, în perioada 16 ianuarie - 15 februarie, pot fi interzise exporturile de energie.

Guvern: În situaţii de criză, pot fi interzise exporturile de energie

radiojurnal

 Foto: Arhivă.

Guvernul a decis printr-o hotărâre adoptată în ultima şedinţă că în situaţii de criză, în perioada 16 ianuarie - 15 februarie, pot fi interzise exporturile de energie, după ce în ultima săptămână au fost înregistrate consumuri record de gaze naturale şi energie electrică.

Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România, Ion Lungu, susţine - într-o declaraţie pentru Agerpres - că măsura luată de guvern este una firească, dar autorităţile trebuie să anunţe în prealabil exportatorii. 

Guvernul are tot dreptul de a interzice exporturile de energie electrică în situaţii de criză, chiar dacă măsurile de acest gen perturbă într-un fel buna desfăşurare a pieţei - a spus Ion Lungu.

El a insistat că înainte de eventuala punere în aplicare a deciziei autorităţile trebuie să anunţe exportatorii astfel încât aceştia să îşi ajusteze poziţiile pentru a nu ajunge în situaţia în care să facă notificările privind planurile lor de export şi apoi să nu mai poată onora acel export.

Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România a mai spus că hotărârea luată de guvern este una preventivă şi nu presupune neapărat că se va ajunge aici.  

Ministrul energiei, Toma Petcu, a explicat că hotărârea a fost adoptată după consumurile istorice de gaze naturale şi energie electrică din ultima perioadă, dar a dat asigurări că se va aplica doar dacă populaţia şi integritatea sistemului ar putea fi în pericol.  

Acum trei zile, ministrul energiei a declarat că există rezerve suplimentare pentru energie electrică, termică şi de gaze, dar ieri, la şedinţa de guvern, el a spus că a dispus verificări la complexele energetice Hunedoara şi Oltenia, precum şi la Ministerul Energiei, întrucât ar fi observat o proastă pregătire a perioadei de iarnă de către fostul guvern.


Etichete guvernexporturi de energieconsum recordPreşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din RomâniaIon Lunguministrul energieiToma Petcu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live