Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Sâmbătă, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

4 Mai 2016
Vizualizari: 1148
Comentează add

Reacţii la propunerea Comisiei Europene privind contribuţia de solidaritate de 250 de mii de euro pentru fiecare solicitant de azil refuzat.

Grupul de la Vișegrad respinge noua propunere de distribuire a refugiaților

cerasela-radulescu-bruxelles

Emigranţi în Grecia, septembrie 2015. Foto: Arhiva/Dimitra Stasinopoulou.

Ungaria a calificat azi drept "şantaj" propunerea Comisiei Europene prin care statele Uniunii care refuză relocarea refugiaţilor ar urma să plătească "o contribuţie de solidaritate" de 250.000 de euro pentru fiecare refugiat, solicitant de azil, pe care refuză să-l primească.

Declaraţia a fost făcută de ministrul de externe al Ungariei, după reuniunea avută la Praga cu oficiali din Cehia, Slovacia şi Polonia, ţările din grupul Vişegrad.

O poziţie similară a exprimat şi ministrul de externe al Poloniei, care a estimat că propunerea Comisiei Europene "nu are niciun sens şi încalcă drepturile statelor membre".

Ţările grupului Vişegrad au anunţat, încă de anul trecut, că se opun cotelor obligatorii de refugiaţi impuse de Comisia Europeană.

Comisia Europeană spune că suma de 250.000 de mii de euro pentru fiecare refugiat pe care o ţară membră ar fi trebuit să-l primească dar refuză să participe la mecanismul de relocare este în spiritul echităţii, pentru că solicitantul de azil refuzat va fi primit de alt stat membru.

Propunerea executivului comunitar vorbeşte de un sistem mai echitabil, bazat pe solidaritate, şi cuprinde acest mecanism de corecţie pentru repartizarea cererilor, aşa-numitul Mecanism pentru asigurarea echităţii.

Comisia Europeană consideră că astfel va fi confirmată importanţa eforturilor de a găsi căi sigure şi legale către Europa pentru solicitanţii de azil.

Marea Britanie şi Irlanda nu sunt obligate să participe la aceste măsuri, însă pot stabili gradul în care doresc să o facă, în conformitate cu protocoalele relevante anexate la tratate.

Dacă aceste două state membre decid să nu participe la măsuri, normele actuale vor continua să li se aplice, în conformitate cu tratatele europene.


Etichete refugiaţicomisia europeanarefugiatiungariasolicitant de azilgrupul de la visegradpolonia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live