Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

22 Iunie 2022
Vizualizari: 194
Comentează add

Acest aparat se impune tot mai mult în NATO şi în Europa: Marea Britanie, Italia, Ţările de Jos, Norvegia sau Polonia au dat comenzi pentru F-35 în ultimii ani.

Grecia şi Republica Cehă doresc să cumpere avioane de luptă F-35

sergiu-stet

  Avion F-35 C Lightning II.      Foto: U.S. Air Force.

Grecia şi Republica Cehă şi-au exprimat "interesul" pentru achiziţia de avioane de vânătoare F-35 produse de Lockheed Martin, potrivit unui responsabil al grupului american, transmite AFP citată de Agerpres.
 
În cazul Greciei, ar fi vorba despre completarea flotei de 18 avioane Rafale cumpărate anul trecut din Franţa pentru 2,5 miliarde de euro.
 
F-35 este considerat în prezent avionul de vânătoare cel mai performant de pe piaţă, forma fuselajului şi vopseaua specială cu care este acoperit făcându-l greu detectabil de radare sau în infraroşu.
 
Acest aparat se impune tot mai mult în NATO şi în Europa: Marea Britanie, Italia, Ţările de Jos, Norvegia sau Polonia au dat comenzi pentru F-35 în ultimii ani.
 
Varşovia a cerut chiar "accelerarea procesului de livrare", în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.
 
Recent, şi Germania şi-a anunţat intenţia de a cumpăra 35 avioane F-35 pentru a înlocui flota învechită de aparate Tornado, în cadrul unei investiţii masive de 100 miliarde de euro pentru modernizarea armatei.
 
Anunţul a nemulţumit Parisul, dat fiind că proiectul unei apărări comune europene se află în centrul proiectului european al preşedintelui Emmanuel Macron.
 
AFP notează că succesul avionului F-35 pune în umbră aparatele Rafale şi Airbus ale Eurofighter, şi periclitează proiectul viitorului avion de luptă european (SCAF).
 
 

Etichete F-35GreciamiliarCehiaCehăLockheed Martin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live