Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Luni, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Michaela Lambrinidou

1 Octombrie 2018
Vizualizari: 1253
Comentează add

Grecia elimină, de astăzi, un al doilea set de restricţii impuse de creditorii internaţionali pentru a accepta finanţarea ieşirii din criza financiară

Grecia elimină un al doilea set de restricţii impuse de creditorii externi

michaela-lambrinidou

 

Din iunie 2015 şi până la ultima decizie au mai existat relaxări de restricţii pe mişcările de capital care au permis investitorilor interni să cumpere acţiuni prin intermediul Bursei de la Atena, folosindu-şi banii blocaţi în conturile pe care le aveau la băncile elene, contribuind în felul acesta la depăşirea crizei economice din Grecia. Cu această decizie se completează aşa-numitul al doilea pilon al controlului de capital impus Greciei în iunie 2015, ce viza mişcarea de capital în interiorul ţării, deschiderea conturilor şi retragerile de numerar care erau limitate, până nu demult la 5.000 de euro.

Al treilea pilon, transferul de capital în străinătate, va fi eliberat gradual pe măsură ce indicii economici se vor ameliora şi situaţia economiei Greciei se va stabiliza. Totuşi, la tranzacţiile bancare externe plafonul pentru persoanele fizice a fost mărit de la 3.000 de euro la 10.000 de euro pe persoană, iar pentru persoane juridice de la 40.000 de euro la 100.000 de euro, începând, fireşte, cu 1 octombrie.   

Analiştii sunt de părere că prin relaxarea controalelor pe mişcările de capital guvernul elen vrea să demonstreze că viaţa eonomică a ţării revine treptat la normal şi, totodată, să dea un vot de încredere sisitemului bancar elen.

Autorităţile de la Atena au introdus pentru prima dată restricţii asupra mişcărilor de capital în iunie 2015, pentru a pune capăt unor ieşiri masive de fonduri din bănci în momentul maxim al crizelor datoriilor, criză care a dus la cel de al treilea acord de asistenţă financiară convenit de Grecia cu creditori internaţionali, după 2010, şi finalizat la 20 august 2018. 


Etichete GreciarestrictiicreditoricrizaAtenacapitalbursa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live